Diari Més

Societat

Valls analitza el subsòl que amaga l'emblemàtica plaça de l'Oli

Descobreixen que una antiga canonada trencada és l'origen de les humitats i problemes estructurals que arrossega l'àmbit

Un tècnic amb un georadar, un mètode de prospecció arqueològica no invasiu, analitzant el subsòl de la plaça de l'Oli de Valls.

Valls analitza el subsòl que amaga l'emblemàtica plaça de l'OliACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Valls ha fet un estudi del subsòl de la plaça de l'Oli, en ple centre històric, per descobrir l'origen de les humitats i problemes estructurals que afecten des de fa molt temps el terra de la plaça i condicionen qualsevol intervenció futura en aquest àmbit. Tot apunta que una canonada trencada seria la causa d'aquestes patologies. La plaça de l'Oli és porxada amb vells habitatges i botigues tradicionals. Ara s'han fet proves amb georadar i tomografia elèctrica, unes prospeccions no invasives amb les quals es treballa a la superfície sense necessitat de perforar, i que serviran per confirmar si les humitats provenen d'aquesta canonada. L'estudi, que també buscava l'antic empedrat de l'espai, va detectar altres problemàtiques.

L'any passat ja es va dur a terme un estudi topogràfic en el marc dels treballs previs a l'actuació al pany nord de la plaça, on el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, el POUM, hi planteja nou habitatge i allotjament turístic. A través d'unes cates per analitzar les humitats i filtracions al terra de la plaça, es va descobrir que una antiga canonada que perdia aigua n'era la causa, i també que una volta estava esquerdada. A partir d'aquí es va voler intensificar el seguiment arqueològic per saber més sobre l'estat del subsòl de la plaça.

«Volíem posar més llum i tenir una radiografia de tot el subsòl, imprescindible per poder-hi actuar en un futur», afirma la regidora d'Urbanisme i Centre Històric de Valls, Sònia Roca. A través de la prospecció geofísica, els impulsos elèctrics detecten diferents profunditats, des del mig metre de fondària, on hi ha l'entramat de canonades, i fins als quatre metres, on s'hi troben les cavitats del subsòl. Ara caldrà fer una interpretació exhaustiva de totes les dades recollides en aquest entorn que, per precaució, s'ha tallat a l'accés de vehicles.

Una plaça emblemàtica i protegida

L'emblemàtica plaça de l'Oli està protegida com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). Amb una superfície d'uns 450 metres quadrats, és les dues places porxades del barri antic, històricament lligada a activitats mercantils. Hi conflueixen els carrers de la Peixateria i de Sant Oleguer, del Mercat i de la Verdura. Té planta rectangular i està porxada per dos dels seus costats enfrontats. L'estructura del conjunt respon a les característiques dels mercadals dels pobles catalans, segons informen fonts municipals.

tracking