Diari Més

Urbanisme

Un conflicte legal amenaça la feina de 150 treballadors d'un càmping de Mont-roig

La interpretació de la normativa sobre la instal·lació de ‘mobile homes’ enfronta Alannia Resorts els Prats amb l’ajuntament

Les 'mobile home' del càmping els Prats que estan en l'origen del conflicte.

Un conflicte legal amenaça la feina de 150 treballadors d'un càmping de Mont-roigAlannia els Prats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’any 2018, la companyia Alannia Resorts, filial del grup Marsal va adquirir un dels càmpings més antics ubicats a la costa de la localitat de Mont-roig, a Miami Platja. D’aquesta manera, un any després es posava en marxa l’Alannia Els Prats que, com a principal característica, té la ubicació de les denominades mobile homes, estructures no fixes que permeten millorar les condicions de qualitat i comoditat de l’espai i, al mateix temps, aconseguien oferir un servei desestacionalitzat, obert al llarg de tot l’any i no només en temporada d’estiu.

L’Ajuntament de Mont-roig, però, té obert un expedient contra el càmping perquè, d’acord amb la interpretació del Pla Especial Urbanístic (PEU) de la zona, de l’any 2013, en aquest espai no està permesa la instal·lació de res més que no siguin tendes d’acampada desmuntables.

Alannia Resorts, però, argumenta que aquesta normativa ha estat posteriorment superada pel context normatiu que estableix el mateix Pla General de Mont-roig, que permet explícitament la instal·lació de mobile homes al terme, i de la normativa de Costes, que també les regula favorablement.

Alannia Resorts va proposar, com a solució, la modificació del Pla Especial de la zona i en va presentar un projecte a l’Ajuntament. Fernando Garijo, director general del Grup Marjal explicava que en aquesta proposta, «vàrem incloure la cessió al consistori dels sis metres de protecció de la zona de costa perquè poguessin tirar endavant la seva proposta de fer un passeig marítim a la zona». Però el consistori, segons Garijo, «s’ha tancat en banda».

Alannia Resorts compta amb diversos càmpings al País Valencià i a més del de Mont-roig també en té un a l’Hospitalet de l’Infant. «El model de càmping amb ‘mobile home’ és habitual arreu d’Europa i ara ja l’apliquem a tota la costa i es pot trobar fins a Girona». És un model de negoci, explica, que permet oferir un producte de qualitat obert tot l’any. La companyia ha adquirit també l’antic càmping La Unión de Salou i preveu invertir-hi 18 milions d’euros per a remodelar-lo l’any vinent.

Treballadors mobilitzats

Amb el conflicte abocat als tribunals, Garijo és expeditiu: «si no podem tenir les mobile homes, el càmping haurà de tancar».

Això afectaria directament als prop de 150 treballadors que tenen feina a l’estiu als Prats i als prop de 40 que hi estan tot l’any. Aquesta situació ha fet que els mateixos treballadors s’hagin organitzat per aconseguir solucionar el conflicte. Han començat una recollida de signatures i han demanat ajuda a entitats i veïns perquè reclamin al consistori una solució. Ho fan a través d’una pàgina web (https://www.vecinosporelsprats.org) i comptes a Facebook i Twitter. Paral·lelament també s’han reunit amb els grups municipals al plenari.

Aquestes reunions també les ha mantingut Alannia Resorts, «excepte amb el PSC -formació de govern-, que no ha volgut, per explicar-los quina és la nostra proposta de solució i per ensenyar-los que, contràriament al que ens acusen, no hem muntat una urbanització al càmping. No hi ha ni un centímetre de ciment, tot són cases traslladables».

Garijo si que reconeix, però, que quan van instal·lar les mobile homes, i «per manca de resposta municipal», assegura, ho van fer sense el corresponent permís de l’Ajuntament. «Vàrem tirar pel dret, tot i que també cal tenir en compte que el de Mont-roig és un ajuntament administrativament col·lapsat que pot tardar fins a dos anys a respondre un tràmit. Garijo afirma que estan disposats a assumir la repercussió d’això, però afegeix, que, «sempre hem tingut molt clar que no estàvem instal·lant res il·legal».

El director general del Grup Marjal i Alannia Resorts considera, al capdavall, que la solució al conflicte, «és només de voluntat política de l’equip de govern de Mont-roig», perquè està convençut que no hi ha raons tècniques que impedeixin donar-hi sortida.

Fernando Garijo lamenta, finalment, que no es tingui en compte que l’aposta del seu càmping aporta millores pel municipi, «rebem turisme familiar i amb la tipologia del càmping es tracta de turistes amb un major nivell econòmic que repercuteix al municipi i, és clar, en una ocupació estable».

tracking