Diari Més

Fotografia

Una mirada sobre el monstre adormit

L’exposició ‘Temporada Baixa [HiberNation]’ ens mostra la cara B del turisme a la nostra costa

Una de les instantànies que formen part de l'exposició que es pot visitar a Cambrils.

Una mirada sobre el monstre adormitOriol Clavera

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest dissabte es va inaugurar a la Torre del Port de Cambrils l’exposició de fotografies Temporada Baixa [HiberNation]. Es tracta d’un recull d’imatges realitzades pel fotògraf barceloní Oriol Clavera, qui ha recorregut la costa catalana en temporada baixa fotografiant un plegat d’espais turístics amb un nexe comú: la falta de turistes.

El resultat és un treball que ens mostra escenaris sense vida, objectes adormits a l’espera de despertar amb l’arribada de la primavera. És, també, una visió particular i crítica del model turístic de masses a la nostra costa a través dels seus paisatges inanimats. «Volia mostrar aquest model turístic que s’ha desenvolupat en les últimes dècades, basat en el totxo i en la construcció i, en conseqüència, en la depredació del territori de costa», explica Clavera. El fotògraf detalla que en la seva recerca buscava escenaris amb «un impacte visual i ecològic potent», i que els va trobar resseguint el nostre litoral des de la Costa Brava fins al País Valencià, i també la costa est de Mallorca. En tots aquests escenaris hi conflueixen els espais tancats, els objectes aparentment abandonats, buits de vida, a l’espera que l’arribada del bon temps els torni a omplir, arribant de nou a la massificació que els és característica. Tampoc hi són els treballadors, engranatge necessari per donar vida a aquesta natura morta, hibernant, que Oriol Clavera ha sabut captar.

Les fotografies de l’exposició es presenten agrupades per blocs temàtics. Així per exemple, hi trobem imatges relacionades amb la mobilitat, com ara aparcaments, carreteres o rotondes. L’aigua, a través dels espais que l’acull, hi és representada a través de piscines o parcs aquàtics, mentre que el lleure i la restauració, massificats a l’estiu, se’ns mostren a través de locals tancats amb més o menys detall.

Aquest contrast entre l’ús massiu de la costa a l’estiu i l’aparent abandonament a l’hivern es complementa amb una instal·lació que convida a contemplar les fotografies del projecte –que són més de les que estan exposades– mentre s’escolta els sons associats durant els mesos d’estiu als espais mostrats. Igualment, un plegat de postals escrites en diverses llengües complementen l’exposició.

Oriol Clavera (Barcelona, 1978), és un fotògraf freelance especialitzat en fotoperiodisme i fotografia de viatges, antropologia i cultura, i és col·laborador habitual de mitjans com Descobrir Catalunya, el diari Ara, o els suplements 8leguas (El Mundo) o Viajar (La Vanguardia). Ha rebut diversos premis i les seves fotografies s’han publicat també a països com Bèlgica, França, Itàlia, Mèxic o els Estats Units.

L’exposició Temporada Baixa [HiberNation] ha estat comissariada per Santi Molera. Amb aquesta exposició es tanca la programació del trimestre del Campus Extens de la URV a Cambrils coordinat des del Museu d’Història de Cambrils. Les fotografies es podran veure a la Torre del Port fins al diumenge 21 de març de 2021.

Oriol Clavera, autor de l'exposició que es pot veure a la Torre del Port

Una mirada sobre el monstre adormitCedida

tracking