Diari Més

Policial

Desarticulada una xarxa que va estafar 100.000 euros amb la venda de mascaretes des de Tarragona i Barcelona

La Guàrdia Civil va confiscar material divers en dos registres realitzats a les localitats de Salou i Reus

Agents de la Guàrdia Civil s'emporten un dels detinguts.

Desarticulada una xarxa que va estafar 100.000 euros amb la venda de mascaretes des de Tarragona i BarcelonaGuàrdia Civil

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil ha detingut a sis persones i desarticulat una organització criminal responsable de centenars d'estafes comeses en 21 províncies relacionades amb la venda de mascaretes i altres articles, mitjançant pàgines web, amb les quals podria haver obtingut uns 100.000 euros. Aquesta operava des de les províncies de Tarragona i Barcelona.

L'organització desarticulada aprofitava l'estat de necessitat de la població d'obtenir mascaretes i altres productes sanitaris, a causa de la crisi sanitària de lacovid-19, per estafar a particulars, ajuntaments, associacions, empreses, farmàcies i ortopèdies.

Les investigacions de l'operacióHontecillaes van iniciar l'abril passat després de la denúncia presentada per un ajuntament d'una localitat de Guadalajara ja que va realitzar una compra, a través d'una pàgina web, de 600 mascaretes FPP1, per un import de prop de 800 euros, que mai va arribar a rebre, segons ha explicat aquest dilluns la Guàrdia Civil en un comunicat.

Els agents van centrar les seves perquisicions en l'estudi de la pàgina web i telèfon mòbil de contacte utilitzat pels estafadors i en el rastreig del compte corrent facilitat pels autors del fets, i van arribar a la conclusió que formava part d'un entramat de comptes corrents oberts en diferents entitats bancàries de diferents parts del territori nacional.

L'organització criminal estava altament especialitzada i estructurada i diversificava la seva activitat per obtenir diners de manera fraudulenta mitjançant la creació d'un entramat de comptes corrents a Espanya utilitzant identitats usurpades o falses.

Derivaven part dels diners obtinguts a altres comptes oberts a l'estranger (Alemanya, Lituània, Holanda i Bèlgica) amb la finalitat de blanquejar-lo i operaven des de l'any 2019 utilitzant com a base d'operacions les províncies de Tarragona i Barcelona.

De fet, en tres registres realitzats a les localitats de Salou i Reus (Tarragona) i aSantAdrià del Besòs (Barcelona) han estat confiscats gran quantitat de documents de tota mena falsificats, més de 100 targetesSIM, una vintena de telèfons mòbils d'última generació, dispositius d'emmagatzematge de dades i una cartera de gestió decryptomonedes.

També s'han confiscat de targetes de crèdit falses (la majoria d'elles de les denominadesblack, que no tenen límit de despesa o el seu límit és molt elevat), instruments per a l'elaboració de documentació falsa, 19.000 euros en efectiu i un vehicle d'alta gamma.

L'organització criminal desarticulada és responsable de 265 delictes d'estafa, amenaces, extorsions, falsedat documental, usurpació de l'estat civil i blanqueig de capitals, i els sis detinguts són de nacionalitat moldava.

En concret, és responsable de 81 delictes d'estafa relacionats amb compra de mascaretes i material sanitari comeses a les províncies de Múrcia, Guadalajara, València, Osca, Cadis, Alacant, Madrid, Sevilla, Toledo, Biscaia, Barcelona, Jaén, Saragossa i Huelva.

També de 41 estafes relacionats amb la compra de terminals mòbils a les províncies de Càceres i Alacant; altres 13 estafes relacionats amb la compra de patinets elèctrics comesos a les províncies de Huelva i d'Alacant; 4 estafes perphishinga les províncies de Salamanca, Castelló i en les comunitats autònomes de Madrid i d'Astúries, i 25 estafes relacionades amb la venda de rellotges a les províncies de Toledo, Saragossa, València i Pontevedra.

Així mateix, se'ls imputen 17 delictes d'amenaces i extorsions a les províncies d'Albacete, Biscaia i Valladolid; un delicte de blanqueig de capitals, 34 delictes d'usurpació d'estat civil i més de 50 delictes de falsedat documental.

Els investigadors estimen que la quantitat estafada per aquesta organització criminal podria ascendir a uns 100.000 euros.

L'operació, que ha estat coordinada pel Jutjat d'Instrucció de Molina de Aragón (Guadalajara) i desenvolupada per agents de la Guàrdia Civil de la Comandància de Guadalajara, continua oberta i no es descarta la imputació de més delictes i detinguts en funció de l'estudi de la documentació intervinguda.

tracking