Diari Més

Paleoecologia

Troben a Mont-ral restes d'un dels darrers lleopards que va viure a les muntanyes de Prades

Membres de l'IPHES han trobat un húmer i un radi en perfecte estat de conservació

Imatge de l'húmer i el radi que s'han trobat en perfecte estat de conservació.

Troben a Mont-ral restes d'un dels darrers lleopards que va viure a les muntanyes de PradesIPHES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA) ha recuperata la cova del Cudó de Mont-ral restes d’un lleopard amb una antiguitat d’uns 24.000 anys. Es tracta d’un dels darrers exemplars que van habitar les muntanyes de Prades.

Concretament, s’ha trobat un húmer i un radi en perfecte estat de conservació, pertanyents al mateix animal, i gairebé en connexió anatòmica. Segons l'IPHES es probable que en les properes campanyes apareguin més restes que permetin completar l’esquelet.

La cova del Cudó, on han aparegut els ossos, conserva restes de les ocupacions d’humans anatòmicament moderns (Homo sapiens) més antigues del sud de Catalunya. L'IPHEShi porta treballant des de l’any 2016.

La cavitat va ser utilitzada periòdicament com a refugi pels grups de caçadors recol·lectors del paleolític superior entre els 31.000 i els 10.000 anys abans d’ara.Les evidències localitzades fins ara indiquen que en cap moment va ser un assentament estable, si no que s'utilitzava per estades puntuals, curtes, fins i tot d’una sola nit.

Els lleopards també va utilitzar la cova com a refugi, com ho demostra la presència de restes d’herbívors amb evidències d’haver estat consumits per un predador.

tracking