Diari Més

Medi Ambient

El Parc Natural de Montsant recupera l'activitat de pastura per prevenir els incendis

Un pastor d'Alforja ha passat l'estiu amb el ramat pasturant dins l’àmbit del parc per tal d'ajudar a recuperar antics camins ramaders

Un ramat de ca

El Parc Natural de Montsant recupera l'activitat de pastura per prevenir els incendisTerritori

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parc Natural de Montsant treballa per recuperar la transhumància dins del seu àmbit, amb l’objectiu d’aprofitar la pastura com a eina eficaç de gestió forestal i de prevenció contra incendis. Actualment, el parc només acull un pastor de proximitat a la zona d’Ulldemolins, després que aquesta activitat tradicional s’hagi anat abandonant amb el temps en aquest àmbit.

Aquest estiu el Parc ha col·laboratamb el primer pastor que creua la Serra del Montsant en transhumància des de mitjans del segle XX. Aquest, que és d’Alforja ité més d’un centenar de cabres lleteres, ha passatl’estiu amb el ramat pasturant dins l’àmbit del parc.

Un cop passat l’estiu, el pastor ha iniciat la tornada a Alforja, utilitzant antics camins ramaders que creuen la Serra, i aprofitant equipaments i estructures existents per al seu aixopluc. La voluntat del parc natural és redescobrir aquesta xarxa de camins i recuperar-la perquè altres persones professionals del pasturatge s’animina estendre aquesta activitat.

El pasturatge és una eina de gestió forestal, que s’utilitza a la muntanya mediterrània perquè manté ecosistemes oberts (prats) i els millora qualitativament. A més, afavoreix el desenvolupament d’algunes espècies que necessiten la pastura per a viure. Alhora, l’activitat ramadera és un mecanisme per la prevenció d’incendis, molt més econòmic i sostenible que d’altres procediments mecanitzats, ja que redueix substancialment la quantitat de producte combustible d’un bosc i, en conseqüència, el risc i la magnitud d’un incendi.

tracking