Diari Més

La cèl·lula del 17-A va muntar una fàbrica de granades i cinturons bomba a Alcanar

Aquests podrien haver acumulat entre 200 i 500 quilos d'explosius

Imatge d'arxiu de com va quedar el solar sense runa de la casa on els terroristes preparaven explosius a Alcanar Platja.

Alcanar, explosió, 17-A, atemptat, Barcelona, CambrilsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dues mosses d'esquadra han declarat en el judici que la cèl·lula gihadista que va cometre el 2017 els atemptats de Barcelona i Cambrils va muntar una fàbrica d'explosius a la casa d'Alcanar, que va explotar un dia abans, i tenien ja confeccionades 17 granades i cinturons bomba.

L'Audiència Nacional ha reprès aquest dimarts el judici a dos presumptes integrants de la cèl·lula gihadista, Mohammad Houli i Driss Oukabir, i un suposat col·laborador, Said Ben Iazza, acusats de participar en la preparació dels atemptats de Barcelona, mitjançant un atropellament múltiple amb una furgoneta, i Cambrils, que van deixar un total de 16 morts i 140 ferits.

L'imam de Ripoll Abdelbaky És Satty, al voltant del qual es va formar suposadament la cèl·lula, i un altre presumpte membre d'aquesta van morir la nit del 16 d'agost de 2017 en l'explosió de la casa d'Alcanar, el que va precipitar que improvisessin els seus atacs de la Rambla de Barcelona l'endemà, dia 17, i ja en la matinada del dia 18 al passeig marítim de Cambrils.

L'atemptat de la Rambla va ser suposadament comès la tarda del dia 17 per Younes Abouyaaqoub, que va ser abatut quatre dies més tard pels Mossos d'Esquadra a Subirats (Alt Penedès), mentre que el de Cambrils va ser dut a terme la matinada del dia 18 per cinc terroristes més, que igualment van morir a trets dels agents.

Aquest dimarts han comparegut a la vista diversos Mossos d'Esquadra, entre ells les dues agents que van fer l'informe sobre «La fàbrica d'explosius d'Alcanar».

Han declarat que van concloure que els terroristes feia força temps que fabricaven artefactes per cometre atemptats a la casa d'Alcanar i han estimat que podrien haver acumulat entre 200 i 500 quilos d'explosius.

Les mosses d'esquadra han destacat que van trobar ja a punt per cometre atemptats disset granades amb cargols per a ser usades com a metralla perquè causessin més danys i material per muntar-ne com a mínim quatre més. Igualment, un cinturó bomba i materials per a tres més.

Han relatat que la primera hipòtesi va ser que l'explosió de la casa d'Alcanar es podia haver causat per l'espurna produïda per un frigorífic al garatge on hi havia unes bombones de gas, i es va pensar que podia tractar-se d'un laboratori de drogues.

Les agents han dit que després que s'haguessin comès els atemptats de Barcelona i Cambrils el dia 19 va ser trobada entre la runa la primera magrana i successivament la resta amb 28 tubs, 104 bombones de GLP (gas liquat de petroli) i els cinturons explosius.

Han dit que també van trobar nombroses fundes de coixí que els terroristes feien servir per filtrar el producte explosiu. En concret van utilitzar peròxid d'hidrogen, acetona i àcid sulfúric.

Les mosses estimen que la nit del 16 d'agost de 2017 es van produir dues explosions simultànies al garatge de l'habitatge que va provocar que caigués runa a l'habitació on tenien estès l'explosiu a terra.

Han afegit que durant les tasques de desenrunament i recerca de proves l'endemà una excavadora va impactar amb les restes d'una banyera on fabricaven els artefactes i es va produir una altra explosió.

Segons van manifestar els primers dies del judici altres Mossos d'Esquadra, la cèl·lula estava preparant atemptar el 20 d'agost de 2017 al Nou Camp amb motiu d'un partit entre el Futbol Club Barcelona i el Reial Betis i tenien entre d'altres dels seus objectius prioritaris la Sagrada Família i la torre Eiffel de París.

Aquest dimarts també ha testificat un amic i veí de Ripoll dels acusats que ha dit que suposa que Abdelbaki Es Satty «va menjar el cap» als joves que van cometre els atemptats «ja que eren uns xavals que portaven una vida normal i corrent» i ha assegurat que Dris Oukabir no anava amb ells.

L'exnòvia de l'acusat Driss Oukabir ha declarat que aquest no li va dir per què va marxar amb uns amics a França un mes abans dels atemptats i que li va comentar al començament d'agost de 2017 que s'anava a Tànger (Marroc) perquè volia fer una «cerimònia de purificació» perquè les coses li anaven malament.

La testimoni ha estimat que Driss Oukabir ni coneixia l'imam de Ripoll ja que a més no portava una vida religiosa sinó que per contra sortia de festa i «bevia cervesa i més coses» i ha assegurat que mai el va veure amb els joves que van cometre els atemptats i que en cap moment li va confessar que sabés alguna cosa «d'aquesta història».

tracking