Diari Més

Interns de Mas Enric, sense mascaretes homologades ni opció de comprar-ne

Els sindicat CCOO reclama també més equips de protecció per a la plantilla, la realització de més PCR i més personal

Imatge d'una de les mascaretes de tela que duen els presos.

Interns de Mas Enric, sense mascaretes homologades ni opció de comprar-neCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els interns del Centre Penitenciari de Mas Enric, al Catllar, no disposen de mascaretes homologades ni possibilitats de comprar-ne a l’interior de la presó. Segons el sindicat CCOO, al principi de la pandèmia se’ls va lliurar una mascareta no homologada, feta amb retalls de bates «que no garanteixen la prevenció davant d’un possible contagi». Tanmateix, el CIRE no ven mascaretes quirúrgiques o FPP2 a les botigues dels mòduls, per la qual cosa, «un intern que vulgui protegir-se com cal, no pot», explica Juan Antonio del Castillo, delegat sindical de CCOO al Centre Penitenciari de Mas Enric. Segons Del Castillo, a hores d’ara, hi ha mascaretes FPP2 pels que treballen a Infermeria i als mòduls confinats.

El sindicat demana més protecció pels presos, però també la millora de l’accés al material de protecció, que se’ls realitzi més proves PCR o tests d’antígens als professionals i que alguns serveis –els que puguin– facin teletreball.

La passada setmana, els sindicats van presentar més d’un miler de signatures a la Conselleria de Justícia per reclamar el cessament dels màxims responsables dels centres penitenciaris a Catalunya per la seva «imprudència» en la gestió de personal, especialment davant la pandèmia de coronavirus. Des del sindicat s’ha denunciat la manca de personal «endèmica», que pateix la presó del Catllar, la qual cosa fa que s’incrementin les situacions de risc per als treballadors i les agressions. «Hi ha dies que s’han de demanar voluntaris per poder realitzar tots els serveis del centre i tot plegat va en detriment de l’atenció que donem als interns, el que es tradueix en deficiències en el control de la seguretat i un increment dels conflictes entre els presos. Hi ha hagut més de 150 agressions entre interns des de principi d’any i, de retruc, amb els professionals», apunta Del Castillo. Des de l’agost fins avui dia, els funcionaris han hagut de fer front a onze alteracions greus de l’ordre i 69 de lleus, és a dir situacions que els funcionaris assignats als mòduls no poden controlar i han d’activar un codi d’emergència. Han estat més de 150 les que s’han registrat aquest any. D’altra banda, segons les dades que aporta el departament de Justícia, fins al mes d’agost passat, nou funcionaris han estat agredits dins del centre penitenciari, tres de les quals han estat agressions greus. De l’agost ençà, segons CCOO, s’han produït cinc agressions més de caràcter lleu i cinc temptatives.

Segons el sindicat, els primers dies de confinament hi va haver molta tensió dins de la presó. «Aquesta situació atia les tensions internes: suspensió de les comunicacions, dels vis a vis, el confinament de mòduls sencers amb 100 interns tancats a les cel·les les 24 hores, suspensió d’activitats, neguit per la situació de les famílies, etc. Els primers dies de confinament van ser de molta tensió per les mesures adoptades i, en un primer moment, va haver-hi llançament generalitzat d’objectes des de les cel·les als patis, però la situació es va anar calmant amb el pas dels dies. De fet, hem de reconèixer la tasca de l’equip directiu i sanitari, ja que van estar fent pedagogia amb els interns quan es va decretar el confinament», diu Castillo. «La comunicació per videotrucades va pal·liar el distanciament amb les famílies, mesura que ha arribat per quedar-s’hi i creiem que amb bon criteri», afegeix.

«Tots els professionals hem hagut de fer un sobreesforç durant aquests mesos, tot i la gestió nefasta dels responsables de la SSMMPP (Secretaria de Mesures Penals) dels primers moments de la pandèmia. Com a exemple: se’ns va amenaçar amb sancions si portàvem mascareta, amb la motivació de no crear alarma, el que va tenir un efecte invers, eren els mateixos interns els que denunciaven que per què no la dúiem», recorda. El delegat sindical afegeix que, «no teníem equips de protecció, se’ns va lliurar una mascareta de tela i van arribar mascaretes FPP2 caducades, no s’ha implementat el teletreball en els serveis que poden fer-ho». El representant dels treballadors exemplifica la «nefasta» gestió de personal amb el sistema que la Secretaria de Mesures Penals va obrir per seleccionar personal. «Van utilitzar un de semblant al de repartiment d’ajuts pels autònoms: les dues-centes primeres persones que omplissin un formulari formarien part d’una llista per fer substitucions. Només cal imaginar la frustració de milers de persones que van trigar més de dotze minuts en omplir el formulari, que és el temps on es va fer el tall», diu Del Castillo.

Segons CCOO, hi va haver una trentena d’interns contagiats en el pic més alt, però «tenir una infermeria amb molta capacitat i mòduls autosuficients ha facilitat un aïllament efectiu». «La feina dels serveis sanitaris del centre ha estat cabdal per contenir els contagis», afegeixen.

tracking