Diari Més

En una reunió de 10 persones a Tarragona hi ha un 2,2% de probabilitats de coincidir amb un positiu

Així ho demostra un mapa interactiu elaborat per la Universitat de Saragossa

Diverses persones amb mascaretes en un pas de vianants.

Espanya segueix sense immunitat de grup amb un 5,2% de població que ha tingut contacte amb el coronavirusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A la província de Tarragona si formes d'una part d'una reunió de 10 persones, la probabilitat de coincidir amb una persona que estigui infectada per la covid-19 és d'un 2,2%. Així ho indica el mapa interactiu elaborat per investigadors de l'Institut deBiocomputaciói Física de Sistemes Complexos de la Universitat de Saragossa.

En aquest mapa de l'Estat Espanyol dividit per províncies es fa una estimació del risc d'exposició al SARS-CoV-2 depenent del nombre de persones d'una reunió o acte social. Les dades s'actualitzen cada dia amb les xifres oficials de Sanitat respecte a la incidència de la covid-19 a Espanya.

Les xifres mostren que, per exemple, a Tarragona, en un casament amb 100 convidats, la probabilitat de coincidir amb una persona que infectada pel coronavirus és d'un 20%. El mapa permet a l'usuari 'jugar' amb les xifres i demostra com l'augment de persones incrementa el risc de coincidir amb persones portadores de la malaltia.

Sobre la probabilitat de contagiar-se, l'investigadorYamirMoreno indica al mitjàHeraldode Aragónque aquesta pregunta «no té una resposta universal i depèn de factors com la susceptibilitat que tenim cadascun de nosaltres a contreure o transmetre el virus», precisa. «El que sí que podem aproximar és quina és la probabilitat que una persona que assisteixi a aquest esdeveniment o reunió sigui positiva per al SARS-CoV-2».

Aquest mapa interactiu forma part d'un projecte internacional amb investigadors de l'Institut deTeconoligade Geòrgia i laNortheasternUniversity(Estats Units), juntament amb la FundacióISIde Torí (Itàlia).

Aquest projecte avalua en cada província l'estimació de la prevalença de casos partint de la xifra de nous contagis entre els 7 i 10 dies previs, el factor de subestimació d'infeccions, és a dir, quants casos reals som capaces de detectar, i el nombre de persones que assisteixen en un acte social.

tracking