Diari Més

El president de la mesquita Annour de Ripoll afirma que Abdelbaki Es-Satty tenia «dues cares»

Responsables de l'associació islàmica diuen que feia discursos «normals» i no se'l veia amb els membres de la cèl·lula

Sala de la mesquita del carrer Progrés de Ripoll.

El president de la mesquita Annour de Ripoll afirma que Abdelbaki Es-Satty tenia «dues cares»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la mesquita Annour de Ripoll, la segona on va exercir d'imam Abdelbaki Es-Satty, ha afirmat que els discursos que feia eren «normals i corrents» i que tenia «dues cares». «Una dins i una fora» de la mesquita, ha dit aquest dilluns al judici dels atemptats de l'agost del 2017 a l'Audiència Nacional. «El que ha fet, ho ha fet en secret», ha assegurat el president de l'associació islàmica, que ha dit que mai va veure Es-Satty amb els nois que formaven part de la cèl·lula que va atemptar a Barcelona i Cambrils. El president de l'entitat ha explicat que no van demanar cap certificat a Es-Satty ni van comprovar que no tingués antecedents penals. Remarca que «costa molt» trobar un imam i que a aquest ja el coneixien de l'anterior mesquita on va exercir a Ripoll, l'Elfath.

El testimoni ha explicat que els membres de la cèl·lula anaven a la mesquita sobretot els primers mesos en què va obrir, però que els últims mesos previs a l'atemptat ja no se'ls veia gaire. El president de la mesquita Annour diu que els nois no sabien ni escriure el seu nom en àrab ni tenien coneixement de l'Alcorà ni de la pràctica de l'islam. «Quan resaven alguns no ho feien bé», ha dit. Explica que mai hi va veure Driss Oukabir.

El secretari de l'associació islàmica Annour ha explicat, en la mateixa línia, que van contractar Es-Satty perquè el coneixien de l'anterior mesquita, només li van demanar el DNI i que no va veure que es reunís mai amb els nois que van atemptar. Ha afirmat que els seus discursos eren «normals». El portaveu de l'associació també ha assegurat que no legitimava la violència a la mesquita. «No permetem aquestes coses», ha dit.

Guevara demana separar islam de violència

El president del tribunal, Félix Alfonso Guevara, ha tornat a demanar separar l'islam dels fets que s'estan jutjant. Guevara ha dit a l'advocat de Driss Oukabir que cal separar en les preguntes el que és la pràctica religiosa de la violència. Guevara també ha considerat impertinent la pregunta de l'acusació particular dels pares del nen de tres anys mort a la Rambla, Xavier Martínez, sobre si la policia va visitar Es-Satty.

Testifiquen amics de Driss Oukabir

A la sessió d'aquest dilluns també han testificat diversos amics i coneguts dels acusats. Un amic de Driss Oukabir ha explicat que li va dir que era «jihadista» un dia que estaven consumint. En aquell moment no ho va entendre, però després de donar-hi voltes es va adonar del que Driss Oukabir volia dir. Creu que en aquella època Driss Oukabir estava més nerviós del que era habitual.

Un altre amic de Driss Oukabir ha explicat que bevia alcohol i consumia drogues amb ell. Afirma que no era religiós ni anava a la mesquita. Mai el va veure amb l'imam. En aquell moment, el testimoni vivia al pis de sota d'Abdelbaki Es-Satty i recorda trobar-se per les escales a alguns dels membres de la cèl·lula.

Una testimoni, parella d'aquest noi en el moment dels fets, diu que mai va veure a Driss pujar a casa de l'imam, però que els anava a veure a ells al pis de sota. Recorda que abans dels atemptats la parella de Driss Oukabir va començar a utilitzar un vel. Aquesta noia també era amiga de Mohamed Houli. «Sempre m'havia cuidat, era bromista i compartíem l'afició al rap», ha dit.

El company de pis d'Es-Satty des de l'abril del 2017 ha afirmat que ell no va veure que rebés visites. Parlaven de religió, però diu que mai van parlar de la jihad.

tracking