Diari Més

Medi Ambient

Agricultura fa treballs per evitar incendis forestals a l'entorn de la presó de Mas d'Enric

L'actuació se centra en prop de 27 hectàrees de forest que són propietat de la Generalitat

Pla general d'un operari treballant amb una desbrossadora a la forest de Mas d'Enric.

Agricultura fa treballs per evitar incendis forestals a l'entorn de la presó de Mas d'EnricACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació fa treballs de prevenció d'incendis i millora silvícola a la forest de Mas d'Enric, al Catllar, per tal de protegir el centre penitenciari. En concret, s'actua sobre una superfície de gairebé 27 hectàrees, l'equivalent al 64% de tota la superfície de bosc que és propietat de la Generalitat de Catalunya. Els treballs duren un mes, suposen una inversió de poc més de 36.000 euros i consisteixen en reduir la cobertura i l'alçada del combustible de superfície per tal de limitar la intensitat del foc potencial. En aquest cas, el disseny de les franges i superfícies d'autoprotecció s'ha sobredimensionat respecte a les mínimes obligatòries per tal de reforçar la seguretat.

Carlos Miranda, enginyer de forest del Departament d'Agricultura, explica que la zona està envoltada d'una important massa de vegetació -principalment pi blanc-, que pot suposar un risc per a la presó davant d'incendis. Sobretot, si hi ha components de vents de mestral, o de marinada o marinada seca, que és la que tindria el màxim potencial de comportament extrem d'incendi a la zona.

L'any 2015, en previsió de la posada en funcionament de la presó, des dels serveis territorials a Tarragona del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació es van fer treballs silvícoles preventius associats a l'autoprotecció de les instal·lacions del centre penitenciari front als incendis forestals.

També es van fer actuacions d'aclarida i de millora silvícola de tota la superfície arbrada que l'envolta amb l'objectiu de reduir la vulnerabilitat de la massa forestal al foc de capçades i l'augment de la seva resiliència als incendis forestals.

Transcorreguts cinc anys des de la primera actuació, cal tornar a intervenir per mantenir la funcionalitat de les franges i superfícies d'autoprotecció del centre penitenciari que ja es van adequar, així com actuar sobre altres superfícies del perímetre extern de la finca patrimonial que confronten amb edificacions, infraestructures i instal·lacions respecte a les quals per imperatiu legal cal associar franges d'autoprotecció.

En aquest projecte, el disseny de les franges i superfícies d'autoprotecció s'han sobredimensionat respecte a les mínimes obligatòries establertes a la Llei 5/2003 de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals. Així, ampliant la franja a més de 25 metres -sovint insuficient-, s'amplia la seguretat i l'autoprotecció del centre front als incendis forestals.

Miranda també ha detallat que el Pla de prevenció d'incendis en l'àmbit del riu Francolí i el Baix Gaià, que a hores d'ara s'està redactant, farà una planificació «a gran escala»d'aquesta àrea de la Costa Daurada, que acumula molts urbanitzacions i edificacions dins el bosc. L'objectiu, apunta, és millorar les franges de seguretat i la prevenció a la zona.

La presó de Mas d'Enric, inaugurada el 2015, compta amb vuit mòduls per a homes i un per a dones, per una capacitat total de 924 presos. La inversió en aquest centre va ser de 105 MEUR i es tracta de l'equipament penitenciari més modern de Catalunya.

tracking