Diari Més

Accident IQOXE

Una fallada en la pressió de nitrogen o una fuita externa podrien ser les causes de l'explosió a IQOXE

L'empresa que ha fet l'informe encarregat per la Generalitat diu que ha patit «limitacions»

Estat en què va quedar la planta d'IQOXE afectada per l'explosió del 14 de gener.

explosió IQOXE, Canonja, accident,reactorACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'informe elaborat per l'empresa DNV GL per encàrrec de la Generalitat per conèixer les causes de l'explosió a IQOXE (La Canonja) el passat 14 de gener apunta que la principal hipòtesi del sinistre va ser la descomposició tèrmica de l'òxid d'etilè. Per DNV GL, la descomposició que hauria derivat en la deflagració probablement va estar precedida per la generació d'un punt calent, que segons algunes evidències obtingudes estaria causat per un incendi previ a prop del reactor. La companyia també remarca les limitacions que ha tingut per fer l'informe i que, per tant, no ha pogut establir la causa de l'explosió, sinó únicament formular hipòtesis. L'anàlisi també fa recomanacions per evitar que es produeixin els supòsits estudiats.
El Departament d'Empresa i Coneixement ha presentat l'estudi aquest dimarts a alcaldes del Camp de Tarragona i, posteriorment, a la comissió d'estudi del sector de la petroquímica que es fa al Parlament. El document es va encarregar a la primavera i es va entregar al Govern al juliol. Des d'aleshores s'ha estat analitzant i traduint al català, ja que es va redactar en anglès.

En l'informe, DNV GL detalla les «limitacions» que ha tingut a l'hora de fer l'informe. La companyia cita la confidencialitat de la investigació judicial -l'informe es va fer amb el secret de sumari vigent-, l'absència de dades de registre a causa de la destrucció de la sala de control, la prohibició per part de la jutgessa d'accedir al lloc dels fets fins a finals de maig, i les restriccions per viatjar i fer reunions causades per la covid-19.

Cadena d'esdeveniments

DNV GL estableix una cadena de possibles fets que van acabar desembocant en l'explosió del reactor. D'entrada s'hauria format una mescla descomponible d'òxid d'etilè, juntament amb la creació d'un «punt calent». La combinació dels dos factors hauria generat la descomposició tèrmica a l'òxid d'etilè, prèvia a l'explosió del reactor que va acabar amb la vida de tres persones i de nombrosos danys materials.

Per explicar cadascun d'aquests fets, DNV GL planteja diverses hipòtesis, i els classifica en funció de la probabilitat que acabessin passant. Per a la formació de la mescla descomponible, considera amb grau de «probabilitat alta» que hi hagués hagut una «fallada en el control de pressió de nitrogen», o bé una «fuita externa que deixaria anar una mescla de nitrogen i òxid d'etilè, però que seria reemplaçada per òxid d'etilè pur si continués l'addició».

Per tal que s'hagués produït després la descomposició tèrmica, l'estudi considera com a escenari més possible un incendi que incidís en part del procés adjunt, i que fos la causa del «punt calent». Aquest incendi seria «anterior a l'explosió» i segons DNV GL tenen evidències que va existir després d'haver analitzat la metralla causada per la deflagració. El que no conclou l'informe és si es va tractar «d'un foc intens de curta durada molt poc abans de l'explosió»o si va ser «un petit incendi que podria haver produït el punt calent que va iniciar la descomposició».

Barreres i sistemes de seguretat

Amb la hipòtesi principal damunt la taula, des de DNV GL es fa un estudi minuciós de possibles barreres i sistemes de seguretat que haurien pogut evitar la realització i encadenament de cadascun d'aquests fets. Tot i això, la consultora deixa clar que totes aquestes barreres no estan dins la llei i que no són d'obligat compliment per part de la indústria química, sinó que són «bones pràctiques industrials».

Amb tot, posa de manifest que en el cas concret de l'explosió d'IQOXE hi havia barreres que no existien, no van funcionar segons el disseny previst, van ser ineficients a l'hora d'aturar la seqüència de successos o no van funcionar tal com estava previst. A partir d'aquesta anàlisi, DNV GL estableix una sèrie de recomanacions per millorar la seguretat de la planta. Entre aquestes hi ha «assegurar la sala de control o edificis ocupats», un aspecte destacable ja que és precisament a la sala de control on van morir dos operaris. Cal recordar que la planta U-3100 de derivats d'òxid d'etilè que va explotar tenia una tecnologia nova, de l'any 2017, que no es fa servir en cap altre lloc de l'Estat.

Reacció d'IQOXE

Un cop la Generalitat ha fet públic l'informe, IQOXE ha emès un comunicat en el qual afirma que «estudiarà les aportacions» de la consultora. Tot i això, ha remarcat que en l'informe encarregat per l'empresa a l'IQS es va descartar la hipòtesis d'un incendi extern, un fet que en canvi DNV GL contempla com a altament probable.

A més, IQOXE ha recordat que el reactor que va causar l'explosió «ja no existeix» i que «no es tornarà a reconstruir», cosa que «fa totalment impossible que l'accident pugui tornar a repetir-se». Finalment, ha indicat que ha demanat a la Generalitat que permeti la reobertura d'un altre reactor, suspès cautelarment per l'administració arran del sinistre.

tracking