Diari Més

Comerç

Jornada «desastrosa» al mercadet de Bonavista pel confinament municipal

L’última restricció per frenar la propagació de la covid-19 va fer que  l’afluència de clients no arribés ni al 20% d’un diumenge de normalitat

Imatge del mercadet de Bonavista durant el matí d'ahir amb molt poca afluència de visitants.

Jornada «desastrosa» al mercadet de Bonavista pel confinament municipalCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si el sector dels mercats ambulants ja va viure un cop dur amb les restriccions d’aforament, que limitava la clientela a només un 30% de la capacitat total de l’espai, el confinament municipal dels caps de setmana a Catalunya ha deixat encara més tocats a aquells paradistes que treballen també dissabtes i diumenge.

De fet, el de Bonavista és un dels principals mercadets de la demarcació, que se celebra els diumenges i al qual acudeix una gran quantitat de clients d’altres pobles i ciutats. En aquest sentit, amb l’última restricció de la Generalitat de Catalunya, per la qual la gent no es pot moure del seu municipi des del divendres a les 6 h. fins al dilluns a la mateixa hora, ha provocat que la jornada d’ahir al gran descampat del barri de Ponent fos «desastrosa». Així la qualificava Alfonso López, paradista d’una parada d’alimentació i representant de la Taula de Comerç i president de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT). López confirma que la restricció del confinament municipal els caps de setmana «s’ha notat i molt». «La vam començar a notar ja el divendres i, avui, no hem arribat ni al 20% de l’afluència de clients aquí a Bonavista», explicava ahir el marxant, que lamentava també que, fins i tot, molts venedors van preferir no muntar la paradeta perquè, «amb tan poca gent i les vendes sota mínims, no surt a compte».

Com passa en la resta de sectors més afectats per la crisi de la covid-19, els paradistes estan passant per un moment molt complicat a nivell econòmic. «Estem molt preocupats i espantats», reconeixia López, que afegia que «sense ajudes per part dels ajuntaments no podrem afrontar els rebuts i pagaments de les nostres parades, serà impossible». En aquest sentit, el president de la FAVT defensava que, «o bé els consistoris es posen les piles, o cap marxant podrà pagar la quota de l’últim trimestre».

López treballa en cinc municipis al llarg de la setmana: Tarragona (Bonavista), Calafell, Segur de Calafell, Coma-ruga i l’Ampolla. A cadascun d’aquests ajuntaments haurà de pagar, per aquest últim trimestre de 2020, 350 euros, que fan un total de 1.750 euros. «Això –remarcava– per una parada de 10 metres, que és de les curtes. Les més grans paguen prop de 500 euros al trimestre». Amb la caiguda de la clientela pel seguit de restriccions preses per aturar la propagació del coronavirus, els és molt complicat afrontar aquests pagaments. És per això que demanen a tots els consistoris la cancel·lació d’aquesta última quota de l’any. «L’Ajuntament de Tarragona i Espimsa ja van posar de la seva part reduint al 50% la quota dels paradistes de roba, que no van poder treballar fins uns mesos després que ho féssim els de l’alimentació, i s’ha de reconèixer i agrair», deia López, que demanava però que «ara cal fer un esforç més per ajudar i salvar als petits comerciants perquè si no, l’any vinent no podran renovar i no hi haurà mercadets».

Finalment, López assegura que, sense aquesta cancel·lació dels impostos de l’últim trimestre de l’any 2020, prop d’un 80% de les parades no podrien continuar treballant el 2021. El representant de la Taula de Comerç destacava que congelar les quotes no serviria de res, perquè s’hauria de pagar igualment amb diners que no estan guanyant.

tracking