Diari Més

Municipal

Polèmica a Valls pels grans increments de la taxa de la brossa en negocis i comerços

L'Ajuntament argumenta que els costos econòmics de la incineració cada vegada són més alts i els empresaris no afluixen

Contenidors plens de brossa i andròmines al polígon industrial de Valls, davant d'un negoci d'una ferreteria.

Polèmica a Valls pels grans increments de la taxa de la brossa en negocis i comerçosACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Malestar i indignació per la pujada de la taxa d'escombraries en negocis i establiments de Valls. En alguns casos, l'increment supera el 400%. Un conegut gimnàs haurà de pagar 1.500 euros, quan l'any passat el rebut era de poc més de 300 euros. Aquest augment generalitzat s'accentua al polígon industrial, on les empreses són més grans. L'Ajuntament argumenta que és un rebut variable que s'encareix en funció de qui més àmbit ocupa i també qui menys recicla. A tot això, s'hi afegeix que els costos econòmics de la incineració cada vegada són més alts, uns arguments que no convencen els establiments. Representants municipals i empresaris es van reunir sense arribar a una solució, en un municipi on, a més, l'any passat es va renovar el cadastre.

En el primer any d'implantació, la nova ordenança fiscal del servei de recollida de residus municipals a Valls aixeca polseguera. Amb increments del 300%, alguns negocis van pensar que es tractava d'un error. L'Ajuntament reconeix la forta pujada, però considera que l'ordenança és justa i positiva, davant la indignació dels empresaris del polígon industrial, que no volen quedar-se de braços plegats.

A través d'una publicació local han fet una crida a tot l'empresariat afectat per unir-se i fer una demanda conjunta. Recriminen que aquest increment «desproporcionat» no sigui «equitatiu» amb les grans companyies, com Lear o Ikea, i lamenten la «poca sensibilitat» de l'Ajuntament sobre la petita i mitjana empresa, la principal perjudicada. Un venedor de pneumàtics, escanyat, ha hagut d'abaixar la persiana.

Cas per cas

«En el pitjor any possible, amb la pandèmia, m'apugen la brossa un 444%», denuncia en Jordi, propietari d'un gimnàs. Va quedar perplex en saber que li giraven dos rebuts fraccionats de 774 euros, el que suma un global de 1.548 euros -quan l'any passat va pagar 342 euros en total. Incloent l'IBI, que també li ha pujat, aquest negoci representa que paga a l'Ajuntament més de 500 euros de mitja al mes.

«Això és inaguantable, tinc 59 anys i no puc traslladar-me a un altre lloc, sinó ho faria», lamenta. Assegura que hi ha una trentena d'empresaris disposats a reagrupar-se, contractar un advocat perquè capitanegi l'assumpte i, si convé, presentar contenciós administratiu. La crispació és tal que no descarten gestionar-se ells mateixos la recollida de residus i prescindir del servei municipal.

En una ferreteria del polígon, el rebut s'eleva a 4.800 euros. L'any passat pagaven 500 i escaig. Incloent l'IBI -8.000 euros més-, el propietari, en Miquel, està desesperat. «Són 1.000 euros al mes per a l'Ajuntament, i total, tampoc tenim el polígon en bones condicions». «Resulta que a l'Ajuntament li surt més car i ens ho fa pagar a nosaltres, però això no ho podem traspassar als nostres clients», diu.

La polèmica s'accentua al polígon, però comerços de dins del nucli urbà també constaten aquesta pujada. Una acadèmia d'idiomes passa de pagar 228 euros a 516 euros -un 100% d'increment. Just a tocar, en una botiga de pintures de tota la vida també els ha pujat el rebut en uns 200 euros. En un freqüentat restaurant a tocar de l'hospital de Valls, el rebut se'ls ha disparat de 800 a 2.800 euros.

Una ordenança «justa»

L'Ajuntament justifica aquest increment pels costos d'incineració cada cop més elevats. Si les 7.600 tones que l'any 2018 Valls va portar a incinerar van costar uns 530.000 euros, amb els preus actuals, les mateixes tones representarien un cost de 760.000 euros -un 40% més. A tot això, s'hi sumen les directives europees, estatals i catalanes, amb llindars més alts per a la recollida selectiva que, si no es compleixen, poden acabar derivant en multes econòmiques als municipis. Per tot plegat, en el seu moment, es va optar per la proposta de fiscalitat en les escombraries, i el rebut varia en funció de les dimensions de l'establiment.

Segons informa el consistori, un establiment que tingui fins a 100 metres quadrats, el rebut li ha baixat un 44%, però, en canvi, per a establiments de superfície superior, hi ha increments que poden anar entre el mínim del 13% aplicat com a criteri general a la taxa i augmentant progressivament, segons la superfície, fins a doblar-se. En un 40% d'aquests establiments, que són els que tenen més superfície i, per tant, més susceptibles de produir escombraries, l'increment del rebut és important -uns 350 euros més de mitjana respecte l'any anterior, en una forquilla que oscil·laria entre els 300 i 600 euros més, segons superfície.

Amb tot, a un 60%, o bé els hi ha baixat un 44% el que han de pagar -100 euros menys de rebut- o bé han tingut només l'increment del 13% que es va aplicar com a criteri general a la nova taxa -30 euros més. Aquesta redistribució dels costos de la brossa, però, és qüestionada pels negocis, que van exigir una reunió amb els regidors de Medi Ambient i Hisenda i Finances. «És una ordenança més justa i està anant molt bé; el nostre objectiu és reduir els residus», afirma el regidor de Medi Ambient, Francesc Xavier Salat. «Ens hi hem de posar tots, el polígon i l'ajuntament, no ens tanquem en absolut a parlar i treballar junts», afegeix.

«No és la nostra brossa»

Després d'una primera reunió amb l'Ajuntament, l'Associació d'Empresaris de Valls ja prepara una segona trobada per seguir abordant aquesta problemàtica que preocupa l'empresariat. «Ens diuen que és per l'aplicació de les directrius de la UE, però s'expliquen un cop ja han girat els rebuts; això es fa al revés, primer cal parlar-ho», retreu el president de l'associació, Xavier Ulldemolins.

L'empresari, al qual també li han apujat el rebut un 45%, lamenta que les empreses del polígon hagin d'assumir tota la brossa i andròmines que es dipositen en els contenidors, quan en realitat en fa ús molta gent i, en alguns casos, de forma incívica. «Doncs que retirin aquests contenidors, perquè les empreses ja gestionem els nostres residus, aquesta no és la nostra brossa», manifesta.

En un complex de naus dins del polígon, denominat com 'Illa de Valls', hi ha tres contenidors per a una trentena de negocis, sobretot concessionaris, que es gestionen els seus residus. Els empresaris insisteixen que les andròmines llençades al polígon, on s'estima que hi ha més de 500 activitats, els fan penalitzar en el cost de la taxa d'escombraries.

Alerta amb els epígrafs

L'altra entitat comercial de la ciutat, Comerç de Valls, també està al corrent d'aquesta inquietud, de la qual n'hi ha hagut gran ressò a les xarxes socials. La presidenta, Rosa Baseda, veu falta d'informació. Diu que molts comerços desconeixen en quina tipologia d'establiments pertanyen i si realment és la que els pertoca -cosa que pot comportar pagar o menys de rebut.

Segons Baseda, alguns negocis no han pogut optar als 400 euros d'ajut al comerç perquè l'epígraf no corresponia. L'epígraf de serveis és un dels que aixeca més recels. Els empresaris creuen que acaba sent un calaix de sastre. Un altre factor que pot fer encarir erròniament el rebut és en relació a l'àmbit que ocupa el negoci -és a dir, que s'hi englobin espais de més.

Al final del polígon hi ha un centre de jardineria, amb una nau que serveix de magatzem i de botiga. Paguen 2.300 euros de brossa quan totes les restes vegetals les han de portar a l'Espluga o Botarell perquè a Valls no es tracten. Al marge d'aquesta «incongruència», la floristeria denuncia que se'ls aplica l'activitat de venda sobre tot l'àmbit de la finca, de 800 m2.

La presidenta dels botiguers considera que vetllar aquestes errades és cosa tant dels comerços com de l'Ajuntament. Salat reconeix que poder-hi haver-hi certs «desajustos», que està revisant l'àrea d'Hisenda. A tot això, l'any que ve finalitza la concessió del servei de la recollida de la brossa, un moviment clau en tot l'engranatge de la gestió de residus municipals.

Incentius per reciclar més i pagar menys

L'Ajuntament recorda que els comerços d'alimentació que participen en un sistema de prevenció de malbaratament alimentari obtenen descomptes en la taxa. «Hi ha 160 activitats empresarials que paguen menys perquè potser no era just», diu el regidor de Medi Ambient. També s'apliquen incentius ambientals a la ciutadania que poden suposar reduccions del rebut d'entre el 20 i el 50%.

En el primer any de la seva implantació s'hi ha acollit un 15% de les llars de Valls. L'Ajuntament considera que les primeres dades són positives, si bé encara és aviat i, a més, hi ha hagut la covid-19. Fins a l'agost s'ha reciclat un 8% més i l'índex de recollida selectiva ha augmentat de cop 4 punts -del 40 al 44,4%. El consistori recorda que la taxa de la brossa no havia tingut cap increment des del 2013.

Una zona plena de deixalles i andròmines que ha esdevingut un petit abocador en un carrer sense sortida al polígon de Valls.

Polèmica a Valls pels grans increments de la taxa de la brossa en negocis i comerçosACN

tracking