Diari Més

Fotografia

Cambrils exposa Jacques Léonard

Fins al 20 de novembre es pot visitar la mostra de fotografies ‘Barcelona gitana’

Una de les fotografies que es mostren a la Sala Àgora de l'Ajuntament de Cambrils.

Cambrils exposa Jacques LéonardArxiu Família Jacques Léonard

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat 16 d’octubre es va inaugurar a la Sala Àgora de l’Ajuntament de Cambrils una excepcional exposició de fotografia dedicada a la Barcelona gitana, del fotògraf francès Jacques Léonard. Es tracta d’una bona oportunitat per contemplar el treball de Léonard, que s’exposa a la demarcació per primera vegada.

El fotògraf Jordi Calafell, que ha comissariat la mostra, explica en el text biogràfic que acompanya l’exposició que «Jacques Léonard (París, 1909-l’Escala, 1994) va establir la seva residència a Barcelona l’any 1952 quan es va enamorar de Rosario Amaya, una gitana de les barraques de Montjuïc. Aquest aspecte biogràfic és d’una importància vital, ja que és el desencadenant d’una pràctica fotogràfica d’àmbit domèstic –no professional– en un territori cultural, el gitano, situat al marge d’una idea consensuada sobre Barcelona». El resultat d’aquesta pràctica, afegeix Calafell, «constitueix, possiblement, l’arxiu fotogràfic més important conservat sobre gitanos i cultura gitana a la ciutat de Barcelona, amb una cronologia que s’inicia el 1952 i arriba a mitjan anys 70».

El comissari de l’exposició detalla també com, al payo Chac, que és com l’anomenava la família gitana, «se li obrien les portes de totes les barraques i, malgrat la seva estrangeria, tenia el vistiplau per fer fotografies des de dins. Aquest fet el diferencia dels seus col·legues barcelonins de la nova avantguarda (Català-Roca, Miserachs, Maspons, etc.), els quals, en les seves incursions en aquell territori, sempre van treballar des d’una mirada que es reafirmava sociològicament i cultural en la seva externalitat. Mentre aquests fotografiaven les barraques i els gitanos alimentant un sentiment paternalista, denunciant el barraquisme o enregistrant escenificacions folklòriques, Léonard ho feia com un etnòleg: documentant la cultura i el poble gitanos des d’una òptica històrica i contemporània, i transmetent-ne una imatge absolutament digna».

Barcelona gitana de Jacques Léonard es podrà visitar fins al pròxim 20 de novembre a la Sala Àgora de l’Ajuntament de Cambrils.

Gitanos de Barcelona retratats per Léonard.

Cambrils exposa Jacques LéonardArxiu Família Jacques Léonard

tracking