Diari Més

Ecologistes en Acció reclama avançar el tancament de les centrals nuclears

L'entitat ho ha fet en el marc del 31 aniversari de l'accident que el 19 d'octubre de 1989 va patir Vandellòs I

La central nuclear Vandellòs II des de la platja de l'Almadrava.

El CSN dona llum verda a prorrogar la vida útil de la central nuclear Vandellòs II fins 2030ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ecologistes en Acció ha reclamat al govern espanyol i les companyies elèctriques del sector nuclear que revisin l'acord de tancament definitiu de les centrals estatals previst l'any 2035 i les aturin de forma «urgent». L'entitat ho ha fet en el marc del 31 aniversari de l'accident que el 19 d'octubre de 1989 va patir la central nuclear Vandellòs I, que es va quedar sense refrigeració i va estar a punt de desencadenar una catàstrofe. Consideren que la possibilitat d'un altre accident com aquell, el més greu ocorregut a l'Estat espanyol, és «altament probable». Argumenten que cal preservar la salut i la seguretat de la població davant d'unes instal·lacions envellides i amb constants incidències de funcionament pel seu elevat desgast.

L'organització ecologista remarca també el component econòmic per no renovar les autoritzacions de funcionament a les plantes atòmiques. Lamenta que el govern espanyol no hagi tingut en compte, a l'hora d'autoritzar les pròrrogues, les inversions «molt importants» que s'hauran de fer per adaptar-les a les noves normatives arran de l'accident de Fukushima i que, dubten, que les empreses puguin assumir. Això, indica Ecologistes en Acció, pot acabar afavorint un «funcionament irregular» de les centrals amb la «permissivitat del Consell de Seguretat Nuclear» o traslladant a la ciutadania el «lucre cessant « de l'activitat si es veu obligada a tancar amb el permís de funcionament vigent.

D'altra banda, membres de l'entitat s'han reunit aquesta passada setmana amb responsables de l'empresa que gestiona els residus nuclears de les centrals estatals, Enresa, per abordar la qüestió de l'emmagatzemament. Apunten que l'empresa pública preveu encara disposar d'un magatzem temporal centralitzat (MTC) abans de 2028 i un de geològic en profunditat el 2073. Descartada, però, la ubicació de l'MTC a Villar de Cañas, alerten que s'obre un nou front en la lluita antinuclear «sigui on sigui que es vulgui ubicar» i, per això, creuen que cal aturar la producció d'uns residus sense haver solucionat la seva ubicació final. Creuen que els 3.328 milions que Enresa vol destinar al magatzem geològic en profunditat són insuficients, fet que faria allargar la vida de l'ATC més enllà dels 60 anys.

tracking