Diari Més

Història

Un conte il·lustrat amb molta història

Els escolars de Cambrils rebran ‘El quadern de l’avi’, una obra divulgativa del patrimoni local

Laia Ferraté i Ignasi Martí, il·lustradora i autor de la història il·lustrada de Cambrils.

Un conte il·lustrat amb molta històriaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Camí és una nena cambrilenca de deu anys que es trasllada al pis dels avis, al Barri Antic de Cambrils, on troba un quadern amb un recull inacabat de diferents episodis de la història local.

Aquest és el punt de partida del conte El quadern de l’avi. Petita història il·lustrada de Cambrils, que per quart any consecutiu es repartirà entre l’alumnat de 5è de primària del municipi. L’objectiu és que els alumnes tinguin un accés directe a la història de la seva vila i s’hi apropin d’una manera més lúdica i divertida.

El conte és obra de l’historiador cambrilenc Ignasi Martí i la il·lustradora, també de Cambrils, Laia Ferraté, i es va impulsar l’any 2016 des de l’Associació Revista Cambrils amb el suport del Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils. La història tracta des de l’època neolítica, passant per la Vil·la romana de la Llosa, endinsant-se en l’època medieval, la marxa a peu a Barcelona, el setge de 1640, l’arribada de l’indiano Samà, les societats recreatives del primer terç de segle XX, la Guerra Civil de 1936, l’arribada del turisme i fins a arribar a l’època actual.

A més de fer-lo arribar als escolars de Cambrils, el projecte també compta amb la participació activa dels dos autors de l’obra, que s’acosten fins a les escoles per protagonitzar un taller al voltant del conte i el seu contingut. «El resultat és molt positiu perquè la interacció dels autors amb els nens sempre dona resultats molt interessants», detalla Ignasi Martí. L’autor dels textos explica que sovint es troben amb nens i nenes que desconeixen molts dels episodis que es relaten en el conte o alguns dels espais que s’esmenten o hi són representats. Així, els autors s’han trobat explicant on és la torre medieval que hi ha al costat de l’Ermita del Camí, o per què la protagonista del relat té justament aquest nom.

«A Cambrils feien falta eines de divulgació del nostre patrimoni, perquè hem viscut diverses explosions demogràfiques i onades migratòries. Aquestes contínues arribades de gent fan que elements com aquests ajudin als xiquets i xiquetes a arrelar-se al lloc on viuen», conclou Martí.

L'edició de divendres

tracking