Diari Més

Medi Ambient

Empresa assegura que la declaració d'impacte de la central de Vedat del Pany seguia vigent

L'autorització de 2019 s'hauria atorgat dues setmanes abans que s'exhaurís el termini previst per la llei estatal

El martell hidràulic treballant just davant dels ecologistes que s'oposen al parc eòlic de Lo Vedat del Pany.

Denuncien que la central eòlica de Vedat del Pany es construeix amb autoritzacions caducadesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament d'Empresa ha defensat la tramitació i autorització de la central eòlica de Vedat del Pany, a Riudecols i Duesaigües, després de la denúncia a Fiscalia del grup ecologista GEPEC per suposades prevaricació i delicte ambiental en el procediment. Els conservacionistes assenyalaven l'exdirector general d'Energia i Mines, Pere Palacín, com a responsable d'autoritzar administrativament el projecte sense la preceptiva declaració d'impacte ambiental (DIA) en vigor, perquè hauria caducat anys enrere. Fonts d'Empresa consultades per l'ACN interpreten que, d'acord amb la Llei d'Avaluació Ambiental espanyola de 2013, Palacín va atorgar el permís el 28 de novembre de 2019, només dues setmanes abans que s'exhaurís la vigència de la DIA.

Des del Departament consideren que l'enrenou arran de la legalitat de l'aprovació de la central eòlica, fortament qüestionada pels conservacionistes i diverses entitats socials del territori, respon a una interpretació diferent del procediment administratiu arran del canvi normatiu que va suposar l'aprovació de la Llei d'Avaluació Ambiental per part del llavors govern espanyol del PP. En aquest sentit, consideren que el procés d'aprovació ha estat validat pels serveis jurídics i consideren fora de lloc les acusacions de prevaricació en la tramitació.

Concretament, apunten, la disposició transitòria primera d'aquesta llei, publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el 12 de desembre de 2013, especifica que les declaracions «publicades amb anterioritat a l'entrada en vigor» d'aquesta norma «perdran la seva vigència» i els seus efectes «si no s'hagués començat l'execució de projectes o activitats en el termini de sis anys des de l'entrada en vigor de la llei».

Així doncs, Empresa s'aferra al fet que el 28 de novembre de 2019, quan s'atorga novament autorització administrativa a la promotora Esbrug SL –que ja l'havia obtingut el 2009 sense arribar mai a iniciar les actuacions- encara faltaven dues setmanes perquè s'esgotés el termini de sis anys de validesa de la DIA.

En la seva denúncia a Fiscalia, el GEPEC argumentava que les declaracions tenen una vigència de cinc anys i, prenent com a referència el 2008, quan van ser elaborats la majoria d'informes del tràmit inicial, la feia vigent fins 2013. Amb tot, apuntaven que si es s'establís el comptador en el moment de ser publicada al DOGC per part del Departament de Territori i Sostenibilitat, el 6 de juny de 2012, hauria caducat ja a mitjan 2017. Així doncs, consideren que la Generalitat hauria hagut de forçar la promotora a reiniciar el procediment de cap i de nou per obtenir l'autorització administrativa i l'aprovació de la DIA.

Els ecologistes, fins i tot, van recordar un cas similar d'una central eòlica a Prat de Comte i Pinell de Brai de la mateixa època que va acabar decaient perquè el Departament de Territori hauria certificat que la DIA ja no estava en vigor després de cinc anys obligant el promotor a reiniciar tot el tràmit. El GEPEC, fins i tot, va demanar fa mesos al mateix Departament un pronunciament formal sobre el cas concret del Vedat del Pany sense trobar resposta, de moment. L'ACN s'ha posat en contacte també amb Territori però encara no ha pogut aconseguir un pronunciament oficial sobre el cas.

L'inici de les obres a l'entorn de l'ermita de Puigcerver, a Riudecols, a finals del passat mes d'agost, ha revifat el moviment de contestació social al projecte. De moment, però, el GEPEC, que assegura haver analitzat tot el cas, és l'única entitat que ha decidit donar unpas en l'àmbit judicial amb la denúncia a Fiscalia. A banda d'iniciar un procediment penal per prevaricació i delictes ambientals contra, principalment, l'exdirector general d'Energia i Mines, reclamen la paralització de les obres perquè, consideren, podrien ser nul·les de ple dret i podrien generar danys irreversibles en un espai natural on habiten espècies animals i vegetals protegides.

tracking