Diari Més

Agricultura

Els robatoris de garrofes verdes obliguen els pagesos a avançar la collita

A la Pobla de Montornès i la Nou de Gaià hi ha un grup d’agricultors que vigilen els camps d’aquests municipis per evitar furts

Imatge d'arxiu de diversos garrofers en una finca.

Els robatoris de garrofes verdes obliguen els pagesos a avançar la collitaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos denuncia els continus furts que, en les darreres setmanes han patit diversos productors, especialment de garrofa i avellana. De fet, segons detalla el coordinador territorial al Camp de Tarragona d’Unió de Pagesos, Pere Guinovart, aquests robatoris estan obligant a anticipar la collita. «L’habitual és començar a agafar les garrofes a finals de setembre, perquè fins fa res les garrofes encara estan molt verdes, però els robatoris estan fent que els pagesos les cullin abans per no trobar-se els garrofers buits», explica Guinovart.

Aquest increment de robatoris s’ha produït especialment als termes de Valls, la Masó i el Rourell a l’Alt Camp, però també al Catllar, Ferran, la Riera de Gaià i Tamarit al Tarragonès, on també s’està incrementant el furt d’avellanes, segons les queixes que ha registrat el sindicat. Per aquests motius, Unió de Pagesos continua amb la crida per reforçar el control i la vigilància a les zones de conreu afectades, amb l’objectiu d’aturar aquests robatoris. De fet, la petició ja es va formular abans de la temporada de collites en les reunions que el sindicat va mantenir amb la Delegació del Govern a Tarragona, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i amb el cap territorial dels Mossos d’Esquadra. I és que encara que «s’ha intensificat el control per part dels Mossos d’Esquadra, encara resulta insuficient perquè els robatoris es continuen succeint», lamenta Guinovart, qui remarca que «el principal problema està en els compradors».

«S’estan venent els productes d’alimentació sense traçabilitat, els compradors saben que són garrofes robades, però decideixen comprar-les igualment», denuncia el coordinador del sindicat al Camp de Tarragona, qui reclama que «s’intensifiquin les inspeccions per part del Departament per poder enxampar aquells que compren les garrofes robades».

Doblen el preu en cinc anys

El principal motiu d’aquests furts, segons denuncia Pere Guinovart, seria l’augment del preu de la garrofa que en cinc anys ha augmentat el doble. «Hem passat de 0,25 a 0,58 en cinc anys», detalla Guinovart, qui assenyala que «molts garrofers van quedar abandonats fa uns anys i algunes persones tenen permisos per a collir les garrofes d’aquests camps abandonats», però denuncia que «quan veuen que al costat hi ha més garrofers, encara saben que són d’una finca privada i que no està abandonada, també aprofiten per collir les d’allà».

El preu de la garrofa ha anat en augment des de fa cinc anys i amb ell, també han anat creixent els robatoris. Per aquest motiu, a la Pobla de Montornès uns quants pagesos van començar a patrullar de manera autònoma pels camps d’aquest municipi i de la Nou de Gaià. «Fa tres o quatre anys que vam començar a fer la vigilància, primer érem quatre o cinc i ara ja en som uns 18», apunta Jordi Fortuny, un dels pagesos que vigila. «Tenim un grup de WhatsApp per on compartim fotografies de les persones que estan robant en una finca, fem foto del cotxe i de la matrícula», explica Fortuny, qui afegeix que «també la passem als nostres comerciants perquè d’aquesta manera, quan vegin arribar aquell vehicle, no comprin les seves garrofes robades».

D’aquesta manera, aquest grup d’agricultors de la Pobla de Montornès i la Nou de Gaià aconsegueixen dissuadir els lladres, ja que «quan veuen que els fem les fotografies, ja no tornen, com a mínim, fins a l’any vinent», i també aconsegueixen que els comerciants no comprin les garrofes robades, tot i que «això no ho aconseguim sempre, perquè algun se’ns escapa». Fortuny també detalla que «durant els primers anys que fèiem aquesta vigilància sí que trucàvem als Mossos d’Esquadra que venien i feien que els lladres ens tornessin les garrofes, però no servia anar a posar una denúncia perquè, mentre la posàvem, ens robaven les garrofes d’algun altre camp».

tracking