Diari Més

Indústria

La planta d'IQOXE que va explotar, en procés de desmantellament

La companyia va començar la neteja fa una setmana, l’endemà d’obtenir l’últim permís

Imatge de l'estructura principal de la planta, que va quedar doblegada a causa de l'explosió.

La planta d'IQOXE que va explotar, en procés de desmantellamentOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

IQOXE ja ha començat a desmantellar la planta que va explotar el 14 de gener, provocant la mort de tres persones i la commoció de tota una ciutat. Concretament, va ser dilluns passat quan la companyia química va obtenir l’últim dels permisos que necessitava, el de l’Ajuntament de la Canonja, per començar amb la neteja de les restes del fatídic accident. Prèviament ja havia obtingut la llum verda per part del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya per començar el procés, que durarà, almenys, una setmana més.

L’encarregada de les tasques de desballestament és una empresa especialitzada de Tarragona. Ara per ara només s’ha treballat en la sala de control, un edifici que va quedar en runes i on s’està acabant d’enderrocar parets i murs que van quedar destrossats. El jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona va permetre a IQOXE poder entrar per primer cop a la zona zero l’1 de juny, després que s’haguessin dut les investigacions pertinents per poder esclarir la causa dels fets. La companyia va contractar llavors una empresa que va realitzar un estudi sobre com procedir al desmantellament de l’espai.

La companyia química ja va anunciar que la planta accidentada no es reconstruirà i, per tant, quedarà tot net un cop s’acabin els treballs de desmantellament. Quan els operaris hagin enllestit els treballs a la sala de control procediran a fer el mateix amb l’estructura principal de la planta, que va quedar totalment doblegada a causa de la deflagració. El desballestament d’aquesta part s’haurà de fer amb maquinària específica i després d’uns estudis previs per la complexitat de l’estructura.

Per la seva banda, IQOXE està a l'espera de poder iniciarels tràmits per demanar els permisos per part de la Generalitat de Catalunya per començar a produir a les altres quatre plantes de derivats de l’òxid d’etilè que no es van veure afectades directament per l’explosió, i per tant «realitzartotes les auditories i proves necessàries i que demanen les autoritats».

Els treballadors, presents

A més, tal com està establert en el pla de treball, els antics treballadors de la planta accidentada estan duent a terme un control de les tasques de desmantellament per temes de seguretat, com ara vigilar que no quedin restes de productes perillosos a la zona.

tracking