Diari Més

Medi Ambient

Neixen les primeres tortugues babaues a la Pineda

Han eclosionat, de forma prematura, nou ous i s'han traslladat fins al CRAM perquè assoleixin un pes i dimensió adequats per ser alliberades

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els primers ous que va pondre la tortugababaua Mascletà a la platja de la Pineda han eclosionat entre aquesta nit passada i primera hora de matí de dilluns. Segons ha pogut saber Diari Més, han nascut 9 tortuguetes. Aquestes ho han fet de forma prematura amb 55 dies d’incubació, quan el seu naixement s'esperava per al 16 de setembre. Per aquest motiu, han estat portades a les instal·lacions de la Fundació CRAM per ser criades en captivitat fins que assoleixin un pes i dimensió adequats per ser alliberades al mar. Entre les 4 i les 6 de la matinada han nascut 8 tortuguetes, i a les 8.20 hores del matí, una altra. Els voluntaris que vigilaven el niu han donat avís als tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat i del CRAM, que les han examinat per determinar el seu pes (entre 16 i 17 grams), la seva dimensió (uns 4 centímetres), estat de mobilitat i de maduresa. Totes han nascut immadures, atès que es calcula que els quedaven encara uns cinc dies d’incubació. És molt probable que els animals avancessin el seu naixement en percebre el canvi de temps, amb pluges i descens de les temperatures.

Per aquest mateix motiu, tot i que les tortugues solen néixer de nit, no es descarta que eclosionin també al llarg del dia d’avui. Atès que la predicció meteorològica preveu més pluges, els tècnics valoraran la possibilitat d’obrir el niu demà dimarts per ajudar les cries que quedin per néixer.

El niu es troba vigilat en tot moment per tècnics dels Serveis Territorials de Tarragona del Departament de Territori i Sostenibilitat, voluntaris del Grup d’Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC) i policia local de Vila-seca.Es demana a la ciutadania que no s’acosti al niu, per facilitar la tranquil·litat necessària a les cries i la tasca del personal tècnic.

En cas que els animals siguinmassa immadurs, es podrien traslladar uns dies a incubadora per donar-los un marge i, posteriorment, la majoria s'alliberarien a Vila-seca els propers dies.

Nius

La tortuga Mascletà va aconseguir fer un primer niu, després de diversos intents, el passat 15 de juliol on va pondre 141 ous a la zona del Racó. D'aquests 141,uns 50 ous es van traslladar a les instal·lacions de la Fundació CRAM per a la incubació artificial. Des de llavors, voluntaris delGEPEC-EdCcustodien el niu les 24 hores del dia.

La nit del 29 de juliol, la caretta caretta va intentar fer un segon niu pero no va aconseguir pondre ous. Finalment, la nit del 30 la Mascletà va fer un tercer niu a la zona del Cargol i va pondre74ous més. Aquests últims es van traslladar prop del primer niu per facilitar la seva custodia. Aquesta tortuga tenia col·locat un microxip identificatiu i un dispositiu de seguiment des del 2016, quan es va detectar per primer cop a la platja de Castelldefels. Així, s’han pogut seguir els seus primers moviments i se sap que va marxar directament a Algèria i després s’ha anat movent pel Mediterrani fins a tornar de nou a Catalunya. Es tracta de la primera tortuga caretta que torna per fer el niu a Catalunya.

MÉS INFORMACIÓ

Una tortuga babaua deixa 141 ous a la platja de la Pineda

Imatge de les primeres cries de tortuga babaua a la Pineda.

Neixen les primeres tortugues babaues a la PinedaNúria Miret

Imatge d'una de les cries de tortuga a la sorra.

Neixen les primeres tortugues babaues a la PinedaGencat

Les vuit tortugues pesen entre 16 i 17 grams cadascuna.

Neixen les primeres tortugues babaues a la PinedaGencat

tracking