Diari Més

Agricultura

La DOQ Priorat s'enfronta a una verema «incerta» pel míldiu i la covid-19

Es preveu una reducció de la collita del 40% però amb un raïm de molta qualitat

Una dona transportant raïm en una finca de Torroja del Priorat amb la serra del Montsant de fons, en l'inici de la verema

La DOQ Priorat s'enfronta a una verema «incerta» pel míldiu i la covid-19ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La verema a la Denominació d'Origen Qualificada (DOQ) Priorat ha començat fa uns dies amb moltes incerteses. El temporal Gloria i el míldiu fa que els productors pateixin per la quantitat de raïm que podran arrencar dels ceps. Tot i que l'afectació del fong ha estat molt irregular a les finques, en termes generals s'espera una caiguda en la collita d'un 40%, segons ha concretat el president de la DOQ Priorat, Sal·lustià Àlvarez. L'altra preocupació que tenen els cellers és com vendran el producte final, el vi, en els propers mesos ja que la covid-19 ha tancat moltes portes a les vendes, especialment en l'àmbit internacional. Una de les taules de salvació pot ser l'enoturisme, amb visitants de proximitat, que ha crescut els darrers mesos.

L'afectació del míldiu als municipis de la DOQ Priorat ha estat molt irregular i molt desigual. Un exemple: les propietàries de Mas Alsera, a Torroja del Priorat, gairebé no han patit el fong; en canvi, en una finca a menys d'un quilòmetre, la collita s'ha perdut pràcticament tota. «Hi ha finques sense afectació i altres amb un 90% de dany. Calculem que en termes generals s'ha perdut un 40%, uns dos milions de quilos», dels set i escaig que es pot fer en tota la DOQ, concreta Àlvarez.

«Al Priorat no teníem quasi mai problemes amb el míldiu, però enguany la incidència ha estat molt alta, fruit d'una pluja anormal», assenyala. No només pel temporal Gloria, sinó per les pluges de la primavera i les altes temperatures que hi ha hagut després, que han permès que el fong es desenvolupi amb força. La part positiva és que el raïm que no ha quedat afectat «està preciós». Així doncs, en termes de qualitat es preveu una bona collita. La producció se situarà entre els 4,2 i els 4,5 milions de quilos en el conjunt de les 2.070 hectàrees de vinya.

La covid-19, un maldecap

Les preocupacions dels productors enguany no s'acaben amb els ceps. La pandèmia ha generat un terratrèmol en els canals de comercialització. «Hi ha neguit pel que passarà amb les vendes. La restauració i les grans trobades eren el punt màxim del consum dels nostres productes», reconeix Àlvarez. «Si no hi ha consum, no hi ha vendes; i si hi ha estoc costa arribar a final de mes», relaciona. I malgrat els vins del Priorat es venen arreu del món, són petites vendes a molts mercats. «Ara això és més complex perquè no es poden fer viatges. L'empresa familiar no pot anar a buscar clients i li provoca un cert aïllament», lamenta el president de la DOQ.

Davant aquest problema sorgint en els primers mesos de confinament, les empreses familiars agràries van apostar pel mercat de proximitat i van detectar «que darrere els vins hi ha d'haver molta presència dels propietaris». Així, en els darrers mesos s'han incrementat les visites enoturístiques a la comarca, especialment amb estades de dos o tres dies. L'objectiu és aconseguir atreure visitants de l'interior del triangle entre Barcelona, Saragossa i València. «Veiem que la gent busca conèixer Catalunya, i nosaltres formem part de la Catalunya desconeguda. El Priorat està molt preparat» per rebre visitants, exposa. La tardor, la campanya de nadal i la primavera són els moments que la DOQ té marcats al calendari per explotar aquesta via.

Però la covid-19 també genera dubtes en aquest àmbit. «La incertesa ve perquè potser no podrem fer res si hi ha un nou confinament», indica. De tota manera, afirma que els cellers han adaptat les visites a la situació actual, amb menys places però amb més dies disponibles. Per tant, «és més fàcil contractar una visita». Alhora han detectat que fruit de la inestabilitat els clients reserven més a última hora.

Amb tot, el president de la DOQ Priorat té una mirada optimista. Considera que «la ruralitat està molt preparada per afrontar les incerteses» perquè hi està habituada per l'impacte de la meteorologia en l'agricultura. I assegura que els productors estan il·lusionats perquè «cal reinventar-se i trobar noves fórmules per arribar al client final, i això anima a fer una bona collita i fer un vi més bo que mai».

tracking