Diari Més

Prades contracta vigilància privada per combatre el vandalisme

L’Ajuntament vol frenar l’allau de bretolades i l’incivisme recurrent de cada estiu però que, enguany, s’ha agreujat

El plafó fotogràfic malmès amb el cartell de Els Tamborinos.

Prades contracta vigilància privada per combatre el vandalismeCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Prades ha contractat vigilància privada per acabar amb l’allau d’actes vandàlics que pateix el municipi aquest estiu. Tot i el cost que suposa mantenir dos vigilants privats perquè facin un nombre determinat d’hores en torns aleatoris per tal d’agafar els responsables in fraganti, l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, assegura que, finament, al consistori li està costant molt més arranjar totes les destrosses que estan fent.

Prades viu un dels estius en què ha rebut més gent. Segons Bargas, aquesta localitat turística d’interior passa dels sis-cents habitants de l’hivern als sis mil de l’estiu. Les bretolades i l’incivisme és una problemàtica que pateix el poble cada estiu, però, enguany, s’ha agreujat molt més en aquest agost excepcional en què el municipi està «al cent per cent d’ocupació», segons assegura l’alcaldessa.

«No són fets molt greus, però són molts i hem decidit contractar seguretat privada. Han trencat retrovisors de cotxes i quadres de comptadors elèctrics, han fet pintades, han malmès mobiliari urbà... Estem segurs que són fets puntuals i cada any passa el mateix, però arreglar tot això ens està suposant un cost que, al final, val més pagar en vigilància», afirma Bargas. Els dos vigilants, d’altra banda, podran controlar que es respectin les mesures de prevenció que s’han imposat per evitar el contagi de la covid-19, com la de dur mascareta.

«Vigilaran totes les dependències municipals que hi ha escampades per tot el poble. Recentment van entrar a un habitatge municipal que l’Ajuntament havia tapiat i ho van trencar tot. Cada dia hi ha botellons i no deixen dormir els veïns i l’endemà has d’enviar a la brigada a recollir tots els vidres trencats...», afegeix l’alcaldessa. Una de les bretolades més sonores ha estat la de decapitar el cap a dos dels personatges que apareixen a les grans fotografies de l’exposició Pradencs al carrer organitzada per l’associació Els Tamborinos i que s’exhibeix amb grans plafons per diferents punts del nucli urbà. L’entitat, que es dedica a recuperar la memòria històrica, i l’Ajuntament han respost penjant un cartell al plafó malmès on s’interpel·la directament als autors d’aquesta bretolada.

Els vigilants privats estaran en contacte permanent amb la comissaria de Mossos d’Esquadra de Reus. Bargas afirma que, tot i que poden tenir sospites sobre qui són els responsables de tots aquests actes vandàlics, des de l’Ajuntament creuen que no sempre són els mateixos.

Els Tamborinos interpel·len els brètols

«Quin és l’objectiu de malmetre les fotografies de l’exposició Pradencs al carrer?», aquesta és la pregunta que fan l’associació Els Tamborinos i l’Ajuntament de Prades als responsables d’haver decapitat alguns dels personatges que apareixen a la mostra en el cartell que ha penjat en un dels plafons malmesos. Lluny de retirar les fotografies que han trencat, l’entitat i el consistori han optat per interpel·lar directament els brètols. «No sabem qui ho ha fet. Si ets jove o gran, home o dona, si ets de Prades o foraster, si ho fas sol o en grup. Tot això és irrellevant. Estem indignats, enfadats, cabrejats... no ho entenem. Tu potser no els has conegut, però has trencat el cap del pare o de l’àvia d’algú que se’ls estimava», diuen Els Tamborinos al cartell. «La cultura al carrer és de tots i aquesta actitud posa en risc la difusió de l’essència d’un poble que estimem», finalitzen Els Tamborinos i l’Ajuntament de Prades.

tracking