Diari Més

Subministraments

Roda de Berà espera abastir-se completament de l'Ebre de cara al 2021

L’Ajuntament ha pres mesures urgents aquests dies a causa de l’alarmant baixada del nivell dels aqüífers que serveixen per servir aigua al municipi

Les màquines treballen per solucionar el problema aviat.

Roda de Berà espera abastir-se completament de l'Ebre de cara al 2021Ajuntament de Roda de Berà

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Roda de Berà espera poder abastir completament al municipi d’aigua provinent de l’Ebre a partir del pròxim any. De fet, el consistori creu que «és arriscat» parlar d’una data tan propera «a causa de les dificultats de l’operació», però «pel bé dels rodencs» espera poder solucionar els problemes actuals i assolir aquesta antiga meta, en paraules de l’alcalde, Pere Virgili.

L’abastiment d’aigua està sent un problema durant aquests darrers dies, ja que el consistori s’ha vist obligat a prendre mesures excepcionals a causa de l’alarmant baixada del nivell d’alguns dels aqüífers que serveixen als veïns del municipi. Per aquest mateix motiu, cobra més urgència poder comptar amb aigua de l’Ebre a tot el poble. De moment, la zona de la platja ja gaudeix d’aquest privilegi, el qual hauria de ser la normalitat total en uns mesos. Concretament, el desig de l’alcalde és que sigui en un any.

Virgili recorda que «la inversió per poder connectar la xarxa d’aigües i comptar amb l’aigua de l’Ebre al cent per cent té un cost aproximat d’un milió d’euros. Sabem que és complicat, però l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) compta amb línies de subvencions» a les quals Roda vol tenir accés. «Seria bo que a partir de l’estiu de l’any vinent es posés en funcionament al complet», manifesta el batlle, tot recordant que «a banda de la inversió, també tindrà uns costos de manteniment, però és el futur i ho necessitem, ja que no podem sobreexplotar els pous». Virgili apunta que «hi ha pous a Roda que treballen les 24 hores al dia per poder reomplir el dipòsit, per exemple, de l’Eixample», i aquesta situació no és sostenible en el temps. «L’única solució que tenim a llarg termini, com tots els municipis de costa, és abastir-nos d’aigua de l’Ebre», afirma contundentment un Virgili que sap que aquests dies poden ser complicats per a alguns veïns, als quals demana comprensió per la situació.

El pou de Cal Llorenç

Virgili lamenta la situació que s’està vivint en les darreres hores i detalla la problemàtica existent. «El pou que sempre ha donat més aigua i el més antic és el de Cal Llorenç, però fa uns anys va baixar la seva capacitat. Ha donat molta aigua durant molts anys, però s’ha accelerat el seu descens. Fa uns dos anys que vam decidir posar en marxa un sistema per poder-nos dotar d’aigua i aquesta acceleració de la baixada del nivell de l’aigua, que s’ha notat molt, ha provocat que poséssim en marxa una nova prospecció a la zona per buscar una solució a curt i mig termini, mentre busquem la connexió d’aigua de l’Ebre amb la zona nord del poble», diu l’alcalde.

Una de les causes del problema, segons ell, és que, «quan ha vingut la gent de segona residència, ha posat a punt les seves cases (jardí, piscina...), fet que ha provocat un increment molt gran del consum d’aigua». Virgili espera que «en dues o tres setmanes» estigui solucionat el problema al pou, tot i que recorda que, «fins llavors, hi haurà restriccions».

Mesures preses

Entre altres mesures, cal recordar que des de les dotze de la nit fins a les sis del matí l’Ajuntament talla el subministrament d’aigua a l’Eixample, Merymar, Les Torres, el polígon industrial de l’Avenar i el del carrer Tallers, el camí de Berà i el camí de Sant Salvador. A banda, durant les 24 hores es limita l’ús d’aigua potable a tots els barris que s’abasteixen mitjançant els quatre pous municipals: el nucli urbà, la Martorella, l’Eixample, Berà Mar, Les Torres, Merymar, el polígon industrial de l’Avenar, i el polígon del carrer Tallers (plànol 2). També ha prohibit diverses accions, com el reg de plantes ornamentals o omplir piscines.

tracking