Diari Més

Atemptats Barcelona i Cambrils

Said Ben Iazza, un dels acusat de col·laborar en atemptats del 17-A, aïllat i aprenent anglès

Es troba a la presó Sevilla II de Morón de la Frontera

Moment de la detenció de Said Ben Iazza a Vinaròs.

Said Ben IazzaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Said Ben Iazza, un dels detinguts pels atemptats gihadistes a Catalunya el 17 d'agost de 2017, es manté en aïllament a la presó Sevilla II de Morón de la Frontera, on només ha rebut una visita en tres anys i assisteix a cursos d'anglès com a única activitat quan està fora de la seva cel·la.

Segons han informat a Efe fonts penitenciàries, Ben Jazza, de 27 anys, està en el mòdul de presos relacionats amb delictes terroristes, en règim tancat, amb una «limitació regimental» que li fa estar separat de la resta dels presos per la seva pròpia seguretat.

Les fonts el defineixen com «un pres no conflictiu», que no té cap relació amb la resta dels reclusos, i que en tres anys només ha rebut la visita d'un oncle, mentre que no ha acudit a vis a vis ni locutoris ni manté cap contacte amb familiars a l'exterior.

Nascut al Marroc el 1993, quan es van produir els atemptats portava set anys a Espanya, amb diferents residències, encara que se sap que va viure a Barcelona entre 2011 i 2015, i des de llavors i fins que es van produir els atemptats es trobava a la localitat castellonenca de Vinaròs.

Treballava en una carnisseria propietat dels seus oncles, i, segons la interlocutòria del jutge que va ordenar el seu ingrés a la presó, va facilitar la seva documentació als autors de la massacre per comprar, el 12 de juliol, 100 litres de peròxid d'hidrogen en un establiment de Tortosa (Baix Ebre).

El material va ser traslladat en un vehicle que habitualment utilitzava Ben Iazza, que li hauria deixat, a l'igual que la documentació, a Younes Abouyaaqoub, conductor de la furgoneta que va entrar a la Rambla i va atropellar desenes de persones, i que va ser abatut quatre dies després pels Mossos d'Esquadra a Subirats (Alt Penedès).

Després de comprar aquests 100 litres, quinze dies després, Mohamed Hichamy i Youssef Aalla -tots dos morts- van adquirir, segons la resolució del jutge, 240 litres de peròxid d'hidrogen «aportant per a això, novament, la documentació de Said Ben Iazza».

El jove marroquí va ser cridat per la Guàrdia Civil a declarar com a testimoni, i pocs dies després era detingut, acusat de ser presumpte col·laborador necessari per a la realització dels atemptats.

Said Ben Iazza és candidat a participar en un programa de «desradicalització violenta», mitjançant el qual es treballa amb presos amb idees radicals per intentar reconduir la seva postura, encara que només podrà participar en el mateix quan hi hagi una sentència ferma contra ell.

Com la resta de presos a Espanya amb especials incidències pels seus presumptes delictes en la societat, té un seguiment dins el Fitxer d'Interns d'Especial Seguiment (FIES).

Els reclusos afectats per aquests programes d'intervenció es divideixen en diversos grups, i aquest pres està en el Grup A, on es troben els condemnats per pertinença o col·laboració amb grup terrorista, allotjats sempre en departaments de Règim Tancat, amb intervenció de les comunicacions i control de totes les seves activitats quedant separats de la resta de la població reclusa.

tracking