Diari Més

Santa Coloma de Queralt se suma al centenari del pintor Palau Ferré

Durant els dies de la Festa Major s’exposa una litografia del pintor cubista, al Castell dels Comtes.

Imatge de la presentació ahir a Santa Coloma de Queralt

Santa Coloma de Queralt se suma al centenari del pintor Palau FerréCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ahir, divendres 14 d’agost, a les 19h, a Santa Coloma de Queralt es van inaugurar oficialment les diverses mostres que durant els dies de la Festa Major es podran visitaral municipi. Entre aquestes, destaca una litografia numerada del pintor cubista Maties Palau Ferré que des d’aquest cap de setmana pot contemplar-se a l’Oficina de Turisme del Castell dels Comtes.

Durant la roda de premsa de presentació, l’alcalde de Santa Coloma de Queralt, Ramon Mullerat, i la regidora de Patrimoni, Montserrat Oranias, s’han mostrat satisfets de poder gaudir d’aquesta obra de Palau Ferré, coincidint amb els actes commemoratius previs del centenari de l’artista que es celebrarà arreu de Catalunya el proper any. D’aquesta manera, han animat a colomins i visitants «a gaudir de la Festa Major i endinsar-se en l’art de Palau Ferré a través de la litografia exposada».

En aquesta mateixa línia, el biògraf i besnebot de l’artista, Francesc Marco-Palau, ha agraït a l’Ajuntament el seu compromís amb l’art i ha recordat que «Santa Coloma de Queralt també formava part de la geografia artística de la trajectòria de Palau Ferré, que tenia en les comarques tarragonines el seu paradís pictòric».

Així mateix, l’historiador de l’art i president de la Fundació Quer Alt, Damià Amorós, ha destacat que, «a partir del vincle que l’artista va tenir amb Santa Coloma de Queralt, avui són diverses les pintures, escultures i ceràmiques de Palau Ferré que poden trobar- se en col·leccions privades de la Baixa Segarra».

A la presentació, on hi ha assistit el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Magí Trullols, s’ha donat a conèixer l’edició d’un llibret que en contextualitza la peça. Editat expressament per a l’ocasió, els visitants se’l poden descarregar lliurament a través d’un codi QR situat al costat de la litografia. Com Santa Coloma de Queralt, també aquests darrers mesos han exposat pintures de l’artista el Museu d’Història de Girona, el Museu de Reus, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, el Museu d’Art Contemporani de Vilafamés o la Festa del Vidre Artesà Vitrum de Vimbodí i Poblet.

Noia amb llaç vermell i colom blau és una de les litografies que, amb un tiratge de 100 exemplars numerats i signats, Palau Ferré duria a terme de l’obra original, elaborada en tinta xinesa sobre paper-tela. Es tracta d’una composició que sintetitza bé l’obra i els valors de l’artista, on s’hi representa la part superior d’una figura femenina d’ulls ametllats, de perfil, fent un petó a un colom de la pau. El cert és que el colom, com a símbol universal de la pau, és un dels elements més característics de la pintura de Palau Ferré. El colom és també un dels vincles picassians d’aquest artista cubista, que va estar molt influït per les avantguardes i els corrents internacionals de l’art.

Pel que fa al color, Palau Ferré pinta un colom d’un blau intens, amb el bec groc viu que, juntament amb el vermell vital del llaç amb que la noia es recull els cabells, contrasten fortament amb el dibuix de la figura femenina, en blanc i negre. Aquest és un colom de color blau que exemplifica l’adscripció expressionista de l’artista pel que fa als usos cromàtics.

tracking