Diari Més

Atemptats Barcelona i Cambrils

Demanen presó permanent per a dos acusats pels atemptats del 17-A

Dues associacions sol·liciten condemnes que superen els 2.000 anys de presó per la seva presumpta participació  

Imatge de la furgoneta amb la que es va perpetrar l'atemptat a l'alçada del mural de Miró.

atemptat, Barcelona, Rambla, furgoneta, Miró, 17AJosh Caplan- Twitter

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diverses associacions de víctimes han demanat a l'Audiència Nacional que condemni dos dels tres acusats pels atemptats de Catalunya del 17 d'agost de 2017 la pena de presó permanent revisable, un càstig superior al reclamat per la Fiscalia, que va sol·licitar per a ells entre 36 i 41 anys.

En un escrit de conclusions provisionals presentat el passat 30 de juliol i al qual ha tingut accés Efe, l'Associació 11-M Afectats pel Terrorisme demana el màxim càstig penal per Driss Oukabir i Mohamed Houli Chemlal, com també va fer l'Associació de Víctimes del terrorisme (AVT).

Les dues volen que se'ls condemni a presó permanent per 15 presumptes delictes d'assassinat terrorista, un tipus penal pel qual la Fiscalia no els acusa ni van ser processats, perquè els presumptes autors materials van morir, si bé l'Audiència Nacional va obrir la porta al fet que les parts poguessin acusar per ell.

Es tracta de Mohamed Houli Chemlal, supervivent de l'explosió a Alcanar (Montsià) en què va morir l'imam de Ripoll, considerat líder de la cèl·lula; i Driss Oukabir, germà d'un dels membres d'aquesta i a nom del qual va llogar la furgoneta amb la qual es va perpetrar l'atemptat de la Rambla i que conduïa Younes Abouyaaqoub, abatut pels Mossos.

Integració en organització terrorista, 150 assassinats terroristes en temptativa, fabricació i tinença d'explosius, estralls imprudents o lesions són altres dels presumptes delictes pels quals les associacions els acusen.

A més de demanar pena de presó, les dues sol·liciten llargues condemnes que superen àmpliament els 2.000 anys de presó per a ells per la seva presumpta participació en els atemptats a la Rambla i el passeig marítim de Cambrils (Baix Camp), dels quals dilluns es compleixen 3 anys i en què van morir 16 persones i 140 van resultar ferides.

Per al tercer acusat, Said Ben Iazza, l'AVT demana 25 anys de presó per presumpta col·laboració amb organització terrorista i dipòsit d'explosius, mentre que l'Associació 11-M reclama 30 anys per a ell en acusar-lo també per estralls imprudents i lesions.

La Fiscalia, per la seva banda, sol·licita per als tres penes d'entre 8 i 41 anys de presó per presumptes delictes d'integració en organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit de substàncies explosives; i conspiració per al delicte d'estralls terroristes pels plans que tenien d'atemptar contra la Sagrada Família, però no inclou el delicte d'assassinat.

En un comunicat, l'Associació 11-M discrepa «obertament» amb el criteri «de la Fiscalia i manté que» hi ha prova de càrrec suficient per sostenir la condemna de al menys dos dels acusats per tals atemptats, ja sigui en concepte d'autors, cooperadors necessaris o còmplices».

Demana en el judici un «debat complet» sobretot el que ha passat i que «es doni satisfacció» a les víctimes.

A més d'AVT i Associació 11-M, també està personada l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT), la representació exerceix el despatx Fuster-Fabra Advocats, que també representa alguna víctima.

tracking