Diari Més

Agricultura

Els pagesos auguren una caiguda del 50% de la collita de l'avellana

Rafael Español, responsable de Fruita Seca d’Unió de Pagesos, lamenta que enguany només es produiran unes 5.000 tones

Joan Carles Gual mostrant la poca producció dels seus avellaners de la Riera de Gaià.

Els pagesos auguren una caiguda del 50% de la collita de l'avellanaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pagesos del Camp de Tarragona que es dediquen a la producció d’avellanes esperen amb preocupació la collita d’enguany perquè es produiran només la meitat de les que es produeixen en una collita normal. Així ho estima Rafael Español, responsable de Fruita Seca d’Unió de Pagesos. «Una collita normal d’avellanes està al voltant de les 10.000 o 11.000 tones al Camp de Tarragona, que és on es produeixen el 85% de les avellanes de Catalunya», indica Español, que afegeix que aquest 2020 no se’n colliran més de 5.000 o 6.000 tones. En canvi, la de l’any passat va ser més bona de l’habitual, quan es van collir prop de 14.000 tones.

Una mala pol·linització dels avellaners o les grans ventades del 2018 poden ser les conseqüències d’aquesta caiguda enguany. Segons Español, la de fa dos anys va ser la pitjor collita que ha vist en la seva vida. «Només es va fer un 20% de la producció i inclús vaig parlar amb pagesos de 90 anys i tampoc n’havien vist cap de tan dolenta», explica, i afegeix que després del mal temps els arbres s’han de recuperar. «L’any següent, el 2019, la collita va ser millor que els altres anys i per això aquest any no se’n faran tantes», comenta el pagés. A més, assenyala que amb les pluges d’aquest hivern i el Glòria, els avellaners s’han recuperat d’aquestes afectacions del 2018 i també pot ser que per aquest motiu portin menys avellanes. «Ara estan molt macos i esperem que aquesta recuperació serveixi almenys perquè l’any vinent la collita torni a ser bona», diu Español.

Cal que els preus acompanyin

Encara que la collita d’enguany no sigui productiva, els pagesos esperen que els preus de l’avellana acompanyin per poder treure el màxim benefici possible. Turquia i Itàlia són els principals productors mundials d’avellanes i, segons el membre d’Unió de Pagesos, tampoc estan tenint bones collites. «A Turquia es comenta que el preu de l’avellana serà alt, però aquí els comerciants diuen que es mantindrà el preu de la temporada passada, que és d’1,95 euros la lliura. Esperem que a l’hora d’obrir el mercat els preus vagin a l’alça, de la mateixa manera que en els altres», defensa Español, que destaca que al país otomà es parla de 2,20 euros la lliura. En aquest sentit, lamenta també que si el preu es manté, les pèrdues dels pagesos també cauran a la meitat d’un any normal.

Per la seva banda, Joan Carles Gual, pagès de la Riera de Gaià que té prop de 9 hectàrees d’avellaners –el que són uns 2.000 arbres aproximadament– reconeix també que, si el preu no puja, la collita serà complicada. «Pels costos que hi ha i els guanys que tindrem, els números no ens sortiran», lamenta Gual. Finalment remarca que l’any passat va collir prop de 15.000 quilos «i enguany en faré 6.000 com a molt». En el seu cas la caiguda de la producció oscil·larà sobre el 60% respecte a una collita habitual. «La gent que només depengui de l’avellana no en tindrà per passar l’any», diu el pagès rierenc.

tracking