Diari Més

Energia

El Govern central formalitza l'ampliació de permisos a les nuclears de Vandellòs i Almaraz

La central tarragonina amplia 10 anys el permís d'explotació

La central nuclear Vandellòs II des de la platja de l'Almadrava.

El CSN dona llum verda a prorrogar la vida útil de la central nuclear Vandellòs II fins 2030ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri per a la Transició Ecològica ha formalitzat l'ampliació dels permisos d'explotació de les centrals nuclears de Vandellòs II, a Tarragona, i Almaraz I i II, a Càceres, que en el cas de la planta extremenya serà l'últim abans del seu tancament.

El BOE ha publicat aquest dijous les ordres ministerials corresponents a aquestes ampliacions, que ja van ser avançades al juliol i que s'emmarquen en el programa de tancament ordenat de les centrals nuclears en l'horitzó 2027-2035 que preveu el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima 2021-2030.

L'ordre corresponent a la central nuclear d'Almaraz amplia el permís d'explotació del grup I fins l'1 de novembre de 2027 i el del grup II fins el 31 d'octubre de 2028, que seran les dates per al cessament definitiu de la seva activitat.

Un any abans, els propietaris hauran de garantir les condicions de seguretat fins a la concessió de l'autorització de desmantellament.

Pel que fa a la central de Vandellòs II, el seu permís d'explotació s'amplia a deu anys a comptar des del 27 de juliol de 2020, encara que podrà sol·licitar una nova renovació, ja que el seu tancament està previst per al 2035.

Les renovacions dels permisos d'Almaraz i Vandellòs van ser sol·licitats per les entitats que exploten actualment les dues plantes. La central nuclear d'Almaraz és propietat d'Iberdrola, Endesa i Naturgy, i la de Vandellòs d'Endesa i Iberdrola.

Els terminis de renovació autoritzats es corresponen amb l'acordat en el protocol d'intencions que Enresa va signar el 2019 amb els propietaris de les plantes nuclears en funcionament a Espanya per procedir a el tancament ordenat i escalonat de el parc nuclear espanyol entre 2027 i 2035.

Aquest protocol té en compte les previsions de el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima 2021-2030, que el Govern d'Espanya ha remès a les autoritats de la Unió Europea i, segons el qual, el 2030 el sistema elèctric espanyol es proveirà en un 74 % amb energies renovables.

tracking