Diari Més

Costa Daurada

L'onada de calor registra màxims i omple les platges tarragonines

S’han registrat fins a 40ºC a poblacions com Vinebre i les mínimes han sobrepassat els 20ºC durant les nits

S'han registrat fins a 40ºC a poblacions com Vinebre i les mínimes han sobrepassat els 20ºC durant les nits

L'onada de calor registra màxims i omple les platges tarragoninesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La calorada d’aquesta última setmana de juliol a Catalunya ha deixat els registres més alts de l’estiu però cap rècord absolut de temperatura, segons el balanç del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Els termòmetres van tocar sostre divendres 31 de juliol i dissabte 1 d’agost en diversos sectors de Ponent (especialment al Segrià, les Garrigues i l’Urgell) i de l’interior de les Terres de l’Ebre. Destaquen els 41,6ºC d’Alcarràs, els 41,3ºC de Lleida-la Femosa, els 41ºC de Seròs, els 40,3ºC de Vinebre o els 40,1ºC de Tàrrega i Baldomar.

La calor intensa va fer omplir-se bona part de les platges tarragonines. A la capital de la Costa Daurada, Salou, tot i que l’aplicació que controla l’aforament de les platges marcava una ocupació baixa ahir a la tarda, durant el matí, les platges rebien un bon nombre de banyistes. La platja de Ponent, que habitualment presenta una densitat més baixa de banyistes, feia quasi el ple, ahir al matí.

A les platges de la ciutat de Tarragona, l’aforament marcava una alta ocupació a les platges de la Savinosa, Capellans, la Móra, amb un 100%, un 83% i un 72% d’aforament a les sis de la tarda d’ahir respectivament, segons l’aplicació que controla l’espai ocupat. La platja Llarga mostrava també una ocupació força alta, tot i que aquest espai no està controlat per l’aplicació que ha habilitat l’Ajuntament de Tarragona a tal efecte.

D’altra banda, la policia local de Torredembarra, va haver de tancar ahir al migdia, l’accés a la platja del Canyadell per evitar sobrepassar l’aforament que, en aquest éspai, és només de 550 persones.

A Cunit, l’Ajuntament tanca l’accés a les platges a qualsevol vehicle de motor nàutic per l’avinguda de la Font des del cap de setmana anterior. Aquest tancament es deu a poder garantir les mesures de prevenció pel que fa a possibles contagis després de la gran afluència de motos aquàtiques i embarcacions registrada durant les darreres setmanes.

Pel que fa a les altes temperatures, durant l’episodi d’aquesta última setmana de juliol més de tres quartes parts de les estacions de la XEMA (143 de 183) han superat el llindar de perill per calor.

En alguns sectors de Ponent i del prelitoral aquest llindar s’ha arribat a superar tres dies consecutius, de manera que en aquests indrets es pot parlar d’una autèntica onada de calor. De fet, en 13 estacions meteorològiques s’ha registrat les temperatura més alta en un mes de juliol. És el cas, per exemple, de Raimat (Segrià) que amb 39,4ºC ha superat en una dècima l’anterior rècord del 2015 i es tracta d’una estació amb més de 30 anys de dades. Malgrat de Mar (Maresme), amb 33,3ºC, també ha sobrepassat en tres dècimes el seu rècord de màxima de juliol. En canvi, al Pirineu i Prepirineu Oriental –així com en alguns trams del litoral– no s’ha arribat a superar el llindar ni un sol dia, tot i que la calor ha estat intensa arreu del país, amb forta xafogor al litoral (temperatures de 29 a 31ºC i humitats superiors al 75%).

Temperatura mínima

Pel que fa a la temperatura mínima, els valors també han estat elevats al llarg de l’episodi, si bé en general no s’han registrat nits tan càlides com durant algunes de les onades de calor dels últims anys perquè l’absència de nuvolositat ha permès un cert refrescament nocturn.

La nit del dilluns 27 al dimarts 28 la temperatura no va baixar de 25 ºC en alguns sectors de les Terres de l’Ebre i del Priorat, destacant els 27,3 ºC de mínima a Margalef. El dimarts 28 l’estació d’Amposta (Montsià) va registrar la mínima diària més alta dels seus 28 anys de dades, amb 24,6 ºC (24,4 ºC el 27/07/2003). La matinada del passat dissabte va ser especialment càlida a sectors elevats, amb inversió tèrmica. Per exemple, es van registrar mínimes de 20,2 ºC al Puig Sesolles (1.668 m, Montseny), 22,2 ºC al Montsec d’Ares (1.572 m) o 25,0 ºC a Montserrat-Sant Dimes (916 m). La més alta, 26,8 ºC a l’Observatori Fabra de Barcelona (411 m).

tracking