Diari Més

Societat

Valls rep 33 tubs de la façana del nou orgue de l'església de Sant Joan

La previsió és que se’n puguin sentir les primeres notes el 20 de desembre, 430 anys després de la inauguració del vell

Entrada d'una de les grans caixes a l'església de Sant Joan. La més gran feia més de sis metres.

Valls rep 33 tubs de la façana del nou orgue de l'església de Sant JoanOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els primers 33 tubs que conformaran el nou orgue de Valls van arribar ahir en un tràiler que transportava cinc grans caixes –la més gran feia més de sis metres– amb les peces fins a l’església Sant Joan, on membres de la Comissió ciutadana de l’orgue esperaven. Aquests 33 tubs són els que formaran la façana de l’instrument i, de fet, seran els darrers a ser col·locats. La previsió és que es puguin sentir les primeres notes de l’instrument el 20 de desembre d’aquest any.

«L’antic orgue, que va cremar l’any 36, es va tocar per primera vegada el Nadal de l’any 1590. Representa que, 430 anys després, tornarem a inaugurar un orgue. Tot plegat si els rebrots de la pandèmia de coronavirus no ens torna a confinar, aleshores hauríem d’ajornar la data, però la mantenim, almenys de moment», deia ahir Jordi París, portaveu de la Comissió ciutadana de l’orgue de Valls, qui es trobava desembalant els grans tubs a l’església de Sant Joan, on es guardaran fins a la seva instal·lació.

Serà el taller Gerhard Grenzing el que s’encarregarà del muntatge de l’orgue. Les peces provenien directament ahir d’aquest taller que s’ubica al Papiol, tot i que en fabrica per a tot el món. «Tot just acaben de fer 5.000 tubs per a l’orgue de la Catedral de Praga. Ha fet orgues arreu d’Europa», afegia París.

El de Valls es construirà amb 1.300 tubs, però encara en faltaran per completar-lo. «Quedarà tot fet i el que quedarà, té un cost més baix. El més car no són els tubs, sinó tota l’estructura que el subjecta, el teclat... Però amb 1.300 tubs es podrà tocar. Es podran afegir més, per donar-li més matisos, però amb 1.300 tubs sonarà perfectament», deia París.

El nou orgue té un cost de 650.000 euros que s’està sufragant a través d’una campanya de mecenatge en la qual tothom qui ho vulgui pot apadrinar un tub del nou instrument, des dels més petits per cent euros, fins als més grans, els de la façana, per 25.000 euros. Segons París, «la campanya està anant molt bé, però no està completada. Tenim més de 400 padrins».

Amb la vista posada a les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de 2021, la comissió va començar la campanya de mecenatge l’any 2018.

L’orgue de Valls destacarà per la seva verticalitat i alçada de 14,7 metres que el convertirà en el més alt d’entre tots els que existeixen sense moble a Europa. Els 1.300 tubs en disposició vertical simularan tres grans torres: una de central i més destacada que recordarà el campanar de Sant Joan, el més alt de Catalunya, i dues torres laterals inspirades en les construccions de les dues colles dels Xiquets de Valls. A més, tots els tubs de la façana estaran ordenats en corones, en una disposició que simularà la forma d’una pinya castellera.

A l'interior van desembalar les caixes amb les peces.

Valls rep 33 tubs de la façana del nou orgue de l'església de Sant JoanOlívia Molet

En el interior desembalaron las cajas con las piezas.

Valls rep 33 tubs de la façana del nou orgue de l'església de Sant JoanOlívia Molet

Imatge recreada de l'aspecte que tindrà l'orgue de Sant Joan de Valls una vegada acabat.

Valls rep 33 tubs de la façana del nou orgue de l'església de Sant Joan

tracking