Diari Més

Veïnal

Una comunitat de veïns d'Altafulla denuncia l'extorsió per part d'uns ocupes

Demanen 8.000 euros als residents d'un complex residencial per abandonar l’habitatge i poder entrar en un altre

Els veïns afectats va acudir ahir a les portes del plenari per mostrar la seva impotència durant el ple.

Una comunitat de veïns d'Altafulla denuncia l'extorsió per part d'uns ocupesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup de veïns d’Altafulla va protestar ahir a les portes del ple de l’Ajuntament per denunciar la situació que viu la comunitat d’un complex residencial del carrer Vinyet, on el passat 10 de juliol es va produir l’ocupació il·legal d’un habitatge. Després de fer impossible la convivència, el grup d’ocupes demana 8.000 euros a la comunitat de veïns per abandonar l’habitatge i «ocupar-ne un altre». Els veïns van alertar la policia local durant les 24 hores abans a l’entrada, però, segons asseguren, el cos no va fer res per desallotjar-los de l’immoble, un aparellat que pertany a una entitat bancària.

L’entrada a l’habitatge es va produir la nit del 10 de juliol. Els veïns van sentir un fort cop en una de les cases. L’endemà, van alertar la policia local en comprovar com estaven ficant mobles a l’habitatge i després que, en ser preguntats, el grup no va tenir cap inconvenient a reconèixer que estava ocupant l’immoble. «Vam avisar la policia i ens van dir que la casa estava ocupada des del dijous, que ja havia saltat l’alarma. Però la casa no en té. Aquell mateix dia hi va haver més ocupacions i suposem que la policia estava desbordada, però no van fer res per desallotjar-los, tot i que vam avisar abans que es complissin 24 hores de l’ocupació, com recull l’article 245 sobre la usurpació de la propietat al Codi Penal», narra una de les veïnes del complex.

Després de l’ocupació, al cap de dos dies, els ocupes van intentar manipular els subministraments i, com que no ho van aconseguir, van acusar els veïns de tallar-los la llum i l’aigua. Els problemes van començar i, tot i que en un principi es van comprometre amb els veïns a no utilitzar les zones comunes, van ocupar places de pàrquing –on van provocar una inundació manipulant canonades– i van començar a utilitzar la piscina comunitària. El 14 de juliol, intentant punxar el subministrament elèctric de la xarxa, van provocar que les dues comunitats del carrer Vinyet quedessin sense llum. L’endemà s’avisava a Aigües d’Altafulla i a la policia local, que els va tallar el subministrament. «Des d’aleshores, els atacs que hem rebut per part dels delinqüents s’han multiplicat. Controlen els veïns si surten al jardí, els vigilen des de les finestres, insulten, amenacen i coaccionen. El 20 de juliol van portar un generador que no han aconseguit posar en marxa, però que no ha deixat de produir sorolls molestos», afirma la comunitat de veïns. «Les amenaces s’han disparat. Amenacen d’abraonar els gossos perillosos que tenen contra els veïns o amb cridar una banda de romanesos», expliquen des d’aquest complex residencial.

Els veïns asseguren sentir-se impotents i desprotegits. Molt més quan la història ha derivat en una extorsió en tota regla per part del grup d’ocupes «amb què ens exigeixen una quantitat molt elevada de diners per abandonar un domicili que ni tan sols és nostre».

Amb l’objectiu de tensar encara més la situació, els veïns asseguren que els ocupes posen música amb un volum alt moltes nits i criden a les terrasses per tal d’impedir el descans a la zona.

tracking