Diari Més

Habitatge

Salou, Reus i Tarragona, entre les ciutats que podrien regular els preus del lloguer

També Calafell, Tortosa i el Vendrell són considerats àrees amb mercat d’habitatge tens i on es podria aplicar la futura llei catalana, si entra en vigor

Imatge d'arxiu d'un habitatge de lloguer a Barcelona.

Salou, Reus i Tarragona, entre les ciutats que podrien regular els preus del lloguerACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona, Reus, Salou, Calafell, Tortosa i el Vendrell són els sis municipis de la demarcació de Tarragona on es podria regular el preu del lloguer dels habitatges si prospera la proposició de llei presentada per JxCat, ERC, els comuns i la CUP el passat 15 de juliol i que el Parlament ha aprovat tramitat per lectura única aquesta mateixa setmana. Aquests sis formen part del llistat de 60 municipis que recull la proposta i que es consideren àrees amb «mercat d’habitatge tens», ja que pateixen «risc de proveïment suficient d’habitatge de lloguer a la població en condicions que el facin assequible».

La iniciativa no compta amb el suport de Ciutadans, Partit Popular de Catalunya i PSC, formacions que la consideren inconstitucional i una còpia del decret del Govern que també pretenia intervenir el preu de l’habitatge i que va ser rebutjat pel ple fa un any. La diferència és que, ara, la proposta de JxCat, ERC, els comuns i la CUP pactada entre el Departament de Justícia i el Sindicat de Llogaters compta amb una majoria suficient per ser aprovada.

Segons recull la proposició de llei, poden ser considerades amb mercat d’habitatge tens les àrees o municipis que compleixin qualsevol dels tres supòsits que marca la iniciativa. Per una banda, quan el preu del lloguer hagi experimentat un creixement sostingut clarament superior al de la mitjana de Catalunya. En segon lloc, «que la càrrega mitjana del cost del lloguer en el pressupost personal o familiar superi el 30% dels ingressos habituals de les llars o de la renda mitjana de les persones menors de trenta-cinc anys». Finalment, quan el preu dels lloguers d’habitatge hagi experimentat, en els cinc anys anteriors a la declaració d’àrea amb mercat d’habitatge tens, un creixement interanual acumulat almenys tres punts percentuals superior a la taxa interanual de l’índex de preus al consum de Catalunya.

La declaració d’àrea amb mercat d’habitatge tens correspondrà al departament de la Generalitat de Catalunya competent en matèria d’habitatge, a l’Ajuntament de Barcelona mitjançant un acord i en l’àmbit metropolità de Barcelona a l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb un acord amb el Consell Metropolità. La iniciativa per a efectuar la declaració pot partir del municipi o municipis afectats o dels ens locals supramunicipals en què es trobin integrats, per mitjà d’un acord del Ple de la corporació corresponent. Com a condició, la declaració ha d’indicar la seva durada. Aquesta no podrà superar un termini de cinc anys des de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, tot i que podrà ser revisada, escurçada, deixada sense efecte o prorrogada.

Índex de referència

La futura llei establirà uns topalls per intervenir els preus del lloguer dels habitatges que siguin destinats a residència habitual. El preu no podrà ser més alt que els dels contactes anteriors ni superar els índexs de referència de la Generalitat. Les dues mesures són aplicables tant si els contractes són firmats pels mateixos llogaters o per nous. Quan la llei entri en vigor, en el cas que el preu actual del pis sigui inferior a l’índex de referència, el propietari no el podrà incrementar, sinó que, com a màxim, l’haurà de mantenir igual. En el cas dels pisos llogats per un import superior a la mitjana de l’índex, el nou contracte s’haurà d’adequar al topall establert per la Generalitat.

tracking