Diari Més

Dia del llibre i de la rosa

Novetats editorials i actes a l'aire lliure per viure el Sant Jordi estiuenc

Al territori, s’han programat recitals, concerts, música itinerant, sempre vetllant pel compliment de les mesures de seguretat

Imatge d'arxiu de les parades a la Rambla Nova de Tarragona, l'any passat per Sant Jordi.

Novetats editorials i actes a l'aire lliure per viure el Sant Jordi estiuencGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si haguéssim d’escollir un adjectiu per a descriure 2020, atípic seria una de les opcions més escollides. I és que res és igual enguany i la celebració de Sant Jordi i el dia del llibre i la rosa no se n’escapa. A l’abril, vam viure’n una versió confinada amb activitats a la xarxa i als balcons i finestres de les nostres llars i tot amb l’esperança posada en una celebració estiuenca que finalment arriba avui.

Totes les novetats editorials que estava previst publicar a l’abril coincidint amb la festa gran de les lletres però que es van haver d’ajornar a causa de l’aturada de l’activitat arran de l’estat d’alarma ara ja es troben a les llibreries a punt de ser llegides. A més, cal sumar-hi totes aquelles novetats que estaven cridades a convertir-se en la lectura d’estiu. Així doncs, tothom qui avui s’apropi a una llibreria o a una parada trobarà una àmplia varietat de propostes literàries que prometen llargues estones de lectura en aquestes jornades estivals.

Les novetats editorials són un dels ingredients indispensables en la celebració del Dia del Llibre i la Rosa. Però no en són pas l’únic. Com a data destacada dins del calendari cultural, aquesta jornada inclou sempre altres elements que fan d’ella una jornada única: l’ambient festiu als carrers amb les parades de llibreries, floristeries i entitats, els ciutadans passejant i nombroses activitats vinculades amb l’univers cultural. Aquests elements, totalment indispensables en el Dia del Llibre i la Rosa, avui hi seran presents, això sí sempre amb prudència i lluny de les massificacions habituals, seguint la línia del que marquen les recomanacions de la nova normalitat.

La Rambla i el Pont del Diable

Al conjunt del Camp de Tarragona, les diferents localitats han programat activitats diverses per a celebrar la jornada d’avui. En algunes d’elles, com és el cas de Tarragona ciutat, hi haurà parades al carrer. De les 10 del matí a les 12 de la nit, en el tram de la Rambla Nova entre la Font del Centenari i el monument als Herois de 1811, s’hi col·locaran les parades de llibres i roses d’establiments professionals de la ciutat, en un format reduït i segur. A les 7 de la tarda està previst un recital poètic a càrrec de Vanessa Martí d’una selecció de poemes del seu llibre ¿Los versos o la vida? I a les 9 del vespre, un segon recital poètic sobre Els Fruits sabrosos de Josep Carner, a càrrec dels alumnes del taller de poesia de l’Escola de Lletres de Tarragona. A les 10 de la nit es farà una actuació musical del grup El último vinilo, amb la col·laboració de l’Associació de Músics de Tarragona.

Per la seva banda, el Parc Ecohistòric del Pont del Diable se suma a la celebració d’aquesta diada tan especial, amb una tarda dedicada al llibre de temàtica patrimonial (tant cultural com natural), organitzada per Limònium. El dissabte 25 de juliol a la tarda el parc acollirà la presentació de quatre llibres, inclòs Mar d’estiu de Rafel Nadal, entre d’altres, que es faran a la terrassa de la casa del guarda.

Contacontes, tallers i concerts

Les activitats a l’aire lliure, que combinin la venda de llibres i roses amb altres propostes, es viuran avui en altres localitats com és el cas de Vila-seca. El Castell serà el teló de fons del Dia del Llibre i la Rosa al municipi. A partir de les 5 de la tarda obriran les parades de les llibreries i floristeries, que comptarà amb l’animació especial a càrrec d’Àlex Vidal i Andreu Faro. A la mateixa hora, es presentarà el llibre Surprise, som aquí!, El Club de les Vambes Vermelles d’Anna Punset. A partir de les 6, Rat Cebrián oferirà Contes a l’ombra del Castell. El toc popular el posaran a les 8 del vespre l’Esbart Dansaire Ramon d’Olzina i Colla Gegantera i Grallers de Vila-seca i la música arribarà a les 9 del vespre de la mà de Connexions Trio amb Xavier Pié, saxo soprano; MACC, guitarra i efectes i Paco Montañés, bateria i percussions.

Altres localitats on s’han programat activitats són la Canonja, on entre les 5 i les 7 de la tarda, es faran tallers per a infants. Concretament se n’han programat dos, un per aprendre a fer una titella en forma de drac i l’altre per fer màscares de Sant Jordi. A més, la Biblioteca exposarà les novetats bibliogràfiques al pati. A la Pobla de Mafumet, per la seva banda, la d‘avui s’espera que sigui una jornada una diada cultural amb diverses activitats programades a la Carpa. Es presentarà el conte Un estel brilla al cel, que explica els orígens de la localitat. També es farà el lliurament de premis del I Certamen de relats breus i per arrodonir el programa, es podrà gaudir del concert de 2princesesbarbudes, que portaran cançons pop fetes amb instruments petits i de joguina i lletres, divertides, imaginatives i plenes d’humor.

Parades davant de les botigues

Hi ha altres municipis que han apostat per viure un Sant Jordi descentralitzat. Aquest és el cas de Valls, on els establiments que vulguin podran posar una parada al davant de les seves portes. Per amenitzar la jornada, es comptarà amb la música itinerant de Fenya Rai i de la mitja cobla La Titaranya. La plaça Pilar Prim acollirà a les 8 del vespre una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Vents de Riella, amb aforament limitat. La fórmula de les parades al davant dels establiments també es veurà en altres localitats com Riudoms. Pel que fa a Reus, la regidoria de Cultura, després de parlar amb llibreters, floristes i entitats de la ciutat, ha decidit no celebrar actes ni col·locar les parades al Mercadal. Ara bé, els floristes i llibreters que vulguin poden instal·lar una parada davant del seu establiment.

tracking