Diari Més

Medi Ambient

Una tortuga babaua deixa 141 ous a la platja de la Pineda

La zona de la posta es troba perimetrada, ja que s'han deixat uns 90 ous perquè segueixin el seu curs

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una tortuga babaua (caretta caretta) ha aconseguit enterrar durant aquest nit 141 ous a la platja de la Pineda. Des de fa unes setmanes voluntaris del Grup d'estudi i protecció dels ecosistemes catalans (Gepec) han estat vigilant de prop la platja, ja que a finals de juny va sortir tres nits seguides amb la intenció de fer niu.

Els voluntaris del Gepec han estat pendents aquesta setmana per si l'exemplar tornava, ja que el primer cop en aparèixer va ser el 29 de juny. Segons explica Ramon Ferré, voluntari de l'entitat, «les tortugues cada 15 dies tenen la panxa plena d'ous, per la qual cosa intenten sortir a la sorra per enterrar-los». Els voluntaris han estat fent torns de nit per intentar localitzar-la.

Ahir també es van desplaçar tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat

i de l'Àrea de Serveis Públics de l'Ajuntament de Vila-seca per vigilar de prop una possible posta. Per tal de propiciar-la es va baixar la intensitat de la il·luminació propera a la platja i inclús es va tallar el subministrament en alguns sectors. També han participat voluntaris del Projecte Caretta de la Universitat de Vic, la Universitat de Barcelona i Agents Rurals.

Aquesta nit l'exemplar ha sortit dos cops, el primer s'ha quedat a l'aigua i el segon ha començat a fer el niu a uns tres metres de l'aigua, on ha posat 141 ous. Els tècnics han decidit moure'ls uns metres endins del punt per evitar inundacions, mentre que uns 50 ous han estat traslladats a les instal·lacions de la Fundació CRAM per a la incubació artificial.

Els que s'han deixat a la platja de la Pineda,segons ha informat el consistori, es troben en una zona delimitada amb tanques i amb terra especial a l'espera de veure com evolucionen.

S'espera que els ous eclosionen el 16 de setembre i fins llavors, s'hauran fer torns per custodiar el niu.Des del GEPEC-EdC busquen voluntaris per fer torns de quatre hores cadascun. Des de l'entitat han explicat que oferiran una formació exprès als participants, els quals s'encarregaran durant el dia d'explicar als usuaris de la platja la tasca que fan. Per apuntar-se cal omplir elformularisegüent.

S'està mirant de gestionar juntament amb l'Ajuntament de Vila-seca i Agents Rurals els torns per cuidar el niu.

Seguiment amb microxip

Segons informa del Departament de Territori, aquesta tortuga tenia col·locat un microxip identificatiu, i un dispositiu de seguiment des del 2016, quan es va detectar per primer cop a la platja de Castelldefels. Així, s’han pogut seguir els seus primers moviments, perquè li va caure en mudar la pell. Se sap, doncs, que va marxar directament a Algèria, i després s’ha anat movent pel Mediterrani fins a tornar de nou a Catalunya. Ara se li ha col·locat un dispositiu de seguiment nou. Es tracta de la primera tortuga caretta que torna per fer el niu a Catalunya.

Des del Gepec expliquen que les femelles de les tortugues babaues tornen al cap d'uns 40 anys a posar ous a la platja on van nèixer. Aquest seria el cas de l'exemplar aparegut a la Pineda. Éspossible que no torni a ser alliberada al medi ambient perquè segons ha explicat Ramon Ferré li haurien trobat uns poliples.

Què fer en cas de trobar una tortuga?

Des del Gepec han destacat la importància de sensibilitzara la població amb aquest tipus de troballes.

Des de Territori han donat consells de què fer en cas de trobar una tortuga babaua o els seus rastres, quedurant els mesos d’estiu potnidificar de manera excepcional a les platges catalanes. Cal trucar immediatament al 112 o al telèfon del Cos d’Agents Rurals (93 561 70 00) per tal d’activar el protocol de resposta de la Xarxa de Rescat de Fauna Marítima.

A l’espera que arribin els agents i els tècnics de la xarxa és important no acostar-se a l’animal, ni molestar-lo, ni tocar-lo. S’ha de preservar la zona on estigui i no se l’ha d’intentar tornar al mar. La Xarxa de Rescat demana la col·laboració de la ciutadania per tal de poder-ne garantir l’èxit reproductor i el seguiment de l’espècie, per això recorden que no es poden fer fotos amb flaix ni utilitzar focus per seguir l’animal, ni fer sorolls estridents ni crits durant el procés de nidificació.

La zona de la posta està perimetrada amb tanques, ja que encara queden ous enterrats.

La tortuga babaua deixa 141 ous a la platja de la PinedaOlívia Molet

Imatge dels ous que va deixar ahir la tortuga babaua a la Pineda.

La tortuga babaua deixa 141 ous a la platja de la PinedaNúria Miret

Imatge de la tortuga babaua a la Pineda.

Una tortuga babaua deixa 141 ous a la platja de la PinedaFerran Aguilar

Imatge de la tortuga que ha

Una tortuga babaua deixa 141 ous a la platja de la PinedaTerritori

tracking