Diari Més

Medi Ambient

El Priorat impulsa un pla de compostatge amb restes de poda agrícola

El projecte preveu la implantació de dues plantes a Falset i Cornudella i de 21 «micropunts» a la resta de municipis

Presentació del pla pioner.

El Priorat impulsa un pla de compostatge amb restes de poda agrícolaConsell Comarcal del Priorat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Priorat impulsa un pla de compostatge pioner que permetrà donar sortida a les restes de la poda agrícola i de la fracció orgànica per a usos agrícoles. El projecte, en fase de redacció, preveu la implantació de dues plantes de compostatge de «major» capacitat a Falset i Cornudella de Montsant i de 21 «micropunts» a la resta de municipis de la comarca. Es tracta d'un pla pilot comarcal que vol oferir solucions locals a alguns dels problemes que presenta la generació i recollida de residus en el món rural. A més, la iniciativa, que es va presentar dimecres a l'absis del Castell de Falset, preveu crear 11 llocs de feina que podrien arribar a la quarantena a mitjà termini.

El pla pilot està impulsat pel Consell Comarcal del Priorat i compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat i el Centre Tecnològic del Vi-VITEC. El document proposa fer una gestió de proximitat i ecològica de la matèria orgànica pel que fa a les restes de menjar, esporga, restes llenyoses de l'activitat agrícola i també de l'activitat ramadera. L'objectiu és generar un compost d'alta qualitat per a usos agropecuaris i també pels particulars que en puguin fer ús.

El compostatge tindria dues fonts de subministrament. D'una banda, la fracció orgànica provinent de la recollida selectiva de tots els municipis i, d'una altra, de les restes llenyoses de la poda agrícola. D'aquesta manera, permetria als pagesos beneficiar-se dels recursos propis que ara per ara no aprofiten. De fet, segons els impulsors, un dels principals reptes que afronta el projecte és la integració del sector agrícola de la comarca, que tradicionalment elimina les restes vegetals de la seva activitat mitjançant la crema dels residus a les finques.

El projecte neix amb la voluntat que es pugui implantar en altres comarques i regions europees. Per això, la iniciativa ja està damunt la taula tant de l'Agència Catalana de Residus com del Consorci per a la Gestió dels Residus de les Comarques del Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, que actualment, s'encarrega de la recollida selectiva a la comarca.

«Petites» plantes de compostatge arreu de la comarca

El pla preveu la implantació de dues instal·lacions de compostatge de major capacitat a Falset i Cornudella de Montsant i de petites plantes en tots els municipis del Priorat. En concret, de 21 «micropunts» de gestió de residus que permetrà gestionar, de forma descentralitzada, el servei. «Podríem parlar d'un projecte de compostatge de quilòmetre zero», va destacar el president del Consell Comarcal del Priorat, Xavier Gràcia.

Per la seva banda, la diputada delegada de Medi Ambient, Serveis Territorials, Salut Pública i Enginyeria Municipal a la Diputació de Tarragona, Eva Mata, va assegurar que malgrat el despoblament que pateix el Priorat és una zona rural amb «gran potencial».»Aquest projecte intenta contribuir a la transició ecològica però també vol obrir nous camins en els pobles petits i en el món rural», va completar Mata.

tracking