Diari Més
Óscar Sánchez

Alcalde de Constantí

Societat

«Destinem 700.000 euros a ajuts directes per a famílies, comerços i entitats»

El batlle explica que el pla de xoc intenta donar una resposta social a aquells sectors més afectats per la crisi econòmica sorgida de la pandèmia

Estan prioritzant els ajuts d'urgència per a subministraments.

«Destinem 700.000 euros a ajuts directes per a famílies, comerços i entitats»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Com està vivint Constantí la nova normalitat?

—Amb incertesa però a la vegada amb fermesa. És una sensació estranya, ja que la gent intenta fer vida normal però es palpa en l’ambient que aquella normalitat potser ja no tornarà. Les mascaretes o les cites prèvies són canvis als quals ens hem adaptat sense fer grans daltabaixos. Em fa sentir orgullós haver pogut comprovar com ha respost la ciutadania, tant durant el confinament, com ara. Crec que som ciutadans madurs que sabem realment donar resposta a les necessitats de la col·lectivitat i aquesta és una de les coses de la vida que no tenen preu. Sempre es dona alguna excepció, però, en general, són granets de sorra escampats un aquí l’altre allà.

—Han impulsat un pla de xoc de dos milions d’euros per a reactivar l’economia. Quins són els seus pilars d’aquest pla?

—Des del minut zero vam veure la necessitat de posar-nos a treballar profundament amb la modificació del pressupost que teníem aprovat. I dit i fet. Hem realitzat un suplement de crèdit amb el romanent que teníem de tresoreria per a despeses generals, a la vegada que s’han retallat les dotacions pressupostàries de determinades àrees, sobretot la de Festes i alguna cosa de Cultura. També hem decidit ajornar grans inversions. D’aquesta manera, s’ha pogut destinar un total de 700.000 euros a ajuts directes per a famílies, comerços i entitats i a la vegada s’han suspès algunes de les taxes municipals fins a finals de 2021.

—Com ha rebut el comerç i les empreses del municipi la creació d’unes subvencions directes de 1.500 euros?

—Com era d’esperar, de manera molt positiva. Estan contents i agraïts. És evident que el sector del comerç i de serveis ha estat un dels afectats per l’estat d’alarma. Els contactes constants amb la Unió de Botiguers, ja durant la pandèmia, han servit per a conèixer de primera mà totes les seves quimeres i preocupacions, la qual cosa ha estat crucial per prendre aquesta decisió. Com a Ajuntament, també donarem suport a la campanya que vol engegar la Unió de Botiguers per fomentar el comerç local, la compra al municipi, i evitar que la gent efectuï desplaçaments per realitzar-la. No us puc avançar res, però estic segur que serà potent i directa.

—Quines altres mesures s’han pres per aquest col·lectiu?

—S’ha suspès, durant el que queda de 2020 i tot l’any 2021, la taxa d’ocupació de via pública per les terrasses dels establiments de restauració, així com les taxes per les parades del mercat setmanal durant el mateix període. Tot plegat, servirà per fer front tant a la difícil tornada al dia a dia, com a la crisi que estem patint a conseqüència de la pandèmia, de la que ningú no gosa ni apostar per una data final aproximada.

—Han incrementat la partida de les ajudes d’urgència social. Qui s’hi pot acollir?

—Totes aquelles famílies vulnerables i/o que presenten risc d’exclusió. Des de l’inici de la pandèmia, Càritas ha vist que s’incrementava notablement el nombre de sol·licituds d’ajut, triplicant gairebé la quantitat de famílies ateses. Un altre dels temes que ens preocupa és el dels ajuts d’urgència per subministraments essencials: aigua, llum, gas i aliments. Pensa que, en aquests mesos, l’atur ha assolit xifres semblants a les que es van produir amb la crisi de 2008: s’ha vist incrementat un 20%, 6 punts per damunt de la mitjana del Tarragonès. I això es tradueix en un degoteig de peticions d’ajut que no podem passar per alt ni donar-los l’esquena. Això sí, sempre amb el suport dels informes socials que emeten els tècnics en Treball Social del Consell Comarcal.

—Parlava de Càritas. Quin paper han estat tenint les entitats durant aquesta crisi?

—Les entitats i associacions locals s’han posat al nostre costat i a disposició des del minut zero. Ha estat una actitud excel·lent i totalment altruista, amb iniciatives pròpies i oferint-se per al que convingués. No s’han vist colors polítics ni ideologies, sinó que s’ha fet pinya per poder-ho superar el més aviat millor i amb les millors condicions. Repeteixo el que he dit en altres ocasions: la saviesa popular diu que la qualitat d’un poble es mesura per la qualitat dels seus habitants; crec que els de Constantí hem deixat el llistó molt alt.

—Quines són les funcions de l’oficina única i quantes sol·licituds ha atès ja en aquestes primeres setmanes?

—L’Oficina Covid Constantí reforçarà l’atenció a la població en matèria d’ajuts socials i econòmics, facilita informació i suport per a poder tramitar tots els ajuts tant de l’Ajuntament com de la Generalitat. En aquestes primeres setmanes bàsicament ha ofert suport en ajuts social per subministraments bàsics. Les bases dels ajuts als comerços i empreses encara estan en fase d’exposició pública. Suposo que quan s’obri el termini per sol·licitar-los serà quan notarem la diferència.

—Per últim, per a tirar endavant el Pla de Reactivació han hagut de posposar altres inversions previstes per enguany. Quins són els projectes afectats?

—És obvi que el canvi de prioritats de l’Ajuntament afectarà de manera directa a inversions que estaven previstes i que, ara per ara, no es podran executar. Sí que tenim clar que el Parc d’Skate es posposa fins a l’any vinent, però hem decidit anar-ho sobre la marxa i depenent de les necessitats de la ciutadania.

tracking