Diari Més

Costa Daurada

El sector turístic diu estar desemparat per totes les administracions mentre s'enfonsa

La Federació Empresarial d’Hosteleria i Turisme de Tarragona (FEHT) fa un crit d’auxili davant la caiguda de tots els mercats, el nacional i l’estranger

Només un 35% dels allotjaments estan oberts. Segons el portaveu de la FEHT, amb sort, a principis d'agost estarà obert el 70%.

El sector turístic diu estar desamparat per totes les administracions mentre s'enfonsaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT) fa un crit d’auxili perquè «allò que pensàvem que succeiria no està passant», en paraules del portaveu de l’agrupació, Xavier Guardià, qui assegura que el sector se sent completament desemparat per totes les administracions públiques –des dels ajuntaments fins al govern central, passant per la Generalitat– mentre s’acosta inevitablement al precipici.

En plena temporada alta turística, l’evolució de la pandèmia i les mesures preses a Catalunya han frenat en sec tots els mercats emissors. Els brots a l’Aragó, el tancament de Lleida, la recent cancel·lació de tota l’operativa de Jet2 –un dels principals operadors turístics a la Costa Daurada– a Catalunya i la manca de demanda dels turoperadors russos són només alguns dels factors que s’han alineat i que han fet que, senzillament, no hi hagi turistes. Xavier Guardià recorda que la majoria d’hotels de la Costa Daurada van fer la seva darrera factura l’octubre de l’any passat. «I molts no han obert, és un problema nostre, però, quin sector ho aguanta això?», es pregunta.

El portaveu de la FEHT critica la celeritat amb què el govern ha reaccionat davant la crisi que pateixen també altres sectors, com l’automobilístic o les concessionàries d’autopistes, a les quals l’executiu permetrà prorrogar la concessió si acrediten pèrdues per la COVID-19. Tot plegat suposa un greuge comparatiu per a un sector que continua demandant «ajudes de veritat», segons Guardià. «Perquè l’únic que se’ns posa a l’abast és la línia ICO, però els crèdits ja estaven inventats, fa anys que van», afegeix.

«A tots se’ls omple la boca parlant del turisme, però estem decebuts, no el prenen seriosament, creuen que tot flueix sol, que és com el petroli, però és un sector molt sensible», diu el portaveu de la federació hotelera en referència als polítics. «Ni tan sols hi són per donar escalf al sector», afegeix i recorda que entre el 22 i el 25% del PIB de la província de Tarragona prové del turisme directe. «A municipis com Cambrils, és un 47% del PIB. Si s’arruïna el sector, apaga y vámonos, s’enfonsaran tots aquests municipis de la Costa Daurada», afirma Guardià.

Regne Unit i Itàlia han rebaixat l’IVA turístic. «A Itàlia el govern repartirà bons de 500 euros a les famílies perquè els gastin en infraestructures turístiques del país. Només cal veure que estan fent els nostres veïns europeus. A Catalunya, hem demanat que treguin la taxa turística, però no la trauran, tot i que la Generalitat sap que enguany no recaptarà res a través de la mateixa. Així, un turista que vol allotjar-se a Sant Carles de la Ràpita, per exemple, el més segur és que acabi a Vinaròs, perquè a Catalunya, l’hotel li costa més car», explica Guardià.

El portaveu de la FEHT reconeix que és el govern central el que té més marge per injectar ajuts al sector, però que aquests es poden aportar des de tots els nivells.

«Ara, cada cop està més estès que, quan demanes ajuda a una administració pública, et digui que el que passa és culpa d’una altra», diu Guardià. «El govern estatal és el que té més marge, però tots tenen alguna cosa més a fer. Per exemple, en el cas dels ajuntaments, a través de la taxa de recollida de la brossa. Hotels i càmpings paguen una quantitat elevada, però els ajuntaments asseguren que els costa molt el servei. És la ruïna per a tothom, però si només almenys ens arruïnem tots una mica... O, de la mateixa manera que anem plegats en altres assumptes, si més no podrien acompanyar al sector a Madrid a queixar-nos, ells també s’hi juguen les garrofes», conclou Guardià.

Segons dades del Centre Tecnològic Eurecat, el 69% dels hotels tenen data d’obertura, un 11% continuen sense data i un 19% romanen tancats. A Cambrils, Salou i la Pineda ha obert un 47% dels hotels. Al conjunt de la província, segons Guardià, «hi ha un 35% dels allotjaments oberts i, amb molta sort, a principis d’agost obrirà un 70% com a màxim». El portaveu de la FEHT diu que cap mercat està funcionant. «El cap de setmana s’omple, però som al juliol, hauria d’estar ple cada dia. Un exemple del que està succeint és que la majoria de pubs anglesos de la Costa Daurada ni han obert ni obriran, és esgarrifós», afegeix Guardià.

Amb mascareta

L’última estocada que va rebre el parc hoteler i el sector turístic en general va ser amb l’obligatorietat de dur mascareta a l’aire lliure i a espais públics interiors. L’anunci va frenar les reserves i va provocar cancel·lacions. La FEHT creu que el govern català va errar en la forma de comunicar la mesura. «Hi ha moltes maneres de comunicar les coses, però quan un que està a Birmingham, per exemple, i veu que ha sortit el president del Govern a anunciar-ho, el més probable és que cancel·li el viatge. El turístic és, com deia, un sector molt sensible», finalitza Xavier Guardià.

tracking