Diari Més

Atemptat a Cambrils i Barcelona

L'AVT anuncia que acusarà de 16 assassinats els imputats del 17-A

L’Audiència Nacional havia descartat jutjar-los per aquest delicte ja que no van ser els executors

Imatge d'arxiu de l'atemptat de Cambrils.

atemptat de Cambrils, 17-AEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) ha confirmat aquest dillunsque, en el marc del cas dels atemptats del 17 d’agost de 2017 a Barcelona i a Cambrils, té previst d’acusar les tres persones investigades de 16 càrrecs de delicte d’assassinat. Driss Oukabir, Mohamed Houli Chemal i Said Ben Iazza no seran jutjats per l’Audiència Nacional (AN) per assassinat, segons van informar fonts judicials la setmana passada, per no haver participat directament dels fets. És per aquest motiu que l’AVT ha fet un pas endavant contra la cèl·lula terrorista ja que considera que la decisió de l’AN no implica que no se’ls pugui acusar d’aquest delicte i, en aquest sentit, recorden que hi ha jurisprudència.
Els tres integrants del grup van ser encausats pel Jutjat Central d’Instrucció número 4 per col·laboració amb activitats terroristes, fabricació, tinença i dipòsit d’explosius i delicte d’estralls. Els tres processats compleixen a l’agost tres anys empresonats de manera provisional a l’espera de judici.
Malgrat no haver estat processats per assassinat, doncs, l’AVT continua l’estela d’altres associacions de víctimes que han reclamat el mateix. El jutge instructor, de fet, assegurava en la interlocutòria de processament que l’objectiu de la cèl·lula era la de cometre diferents assassinats i que per a això estaven produint explosius a Alcanar. Tanmateix, la deflagració produïda abans de l’atemptat va frustrar-ne la possibilitat. L’explicació del que va succeir, tot i no acusar-los d’assassinat, inclou la relació d’aquesta cèl·lula amb els altres autors dels 16 assassinats a la Rambla de Barcelona i al passeig marítim de Cambrils. Des de l’AVT consideren que la Sala Penal permet la possibilitat que alguna altra part de l’acusació pugui formular-ho. L’associació, a més, avança que també té previst acusar els tres investigats per la comissió de més delictes, com ara la integració en organització armada, estralls i assassinats en grau de temptativa, així com lesions de caràcter terrorista.
Aquest és un pas més –l’últim que li queda a l’AVT per aconseguir aquestes acusacions– a l’espera de la fixació de la data del judici als tres imputats, que si res no canvia a l’Audiència Nacional no seran jutjats pels delictes d’assassinat. Mentrestant, s’aproxima el límit legal de quatre anys per a la presó preventiva. Si no els asseuen a la banqueta dels acusats abans de l’agost de 2021, podrien recuperar aviat la seva llibertat.
tracking