Diari Més

Medi Ambient

La platja de la Pineda disposarà de boies ecològiques

Des del 2012, ja s'han col·locat un total de 135 a la costa tarragonina

Els biòtops atrauen la flora i la fauna marines tot formant un escull

La platja de la Pineda disposarà de boies ecològiquesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La platja de la Pineda a Vila-seca comptarà ambbiòtops marins ecològics properament. Aquests són grans peces d’obra i de pedra de forma cònica que s'instal·len de forma permanent i que pel seu disseny i materials, atrauen la flora i la fauna marines tot formant un escull. Es tracta d'un dels acords del govern municipal amb Vila-seca en Comú per no oposar-se al pressupost de l’exercici 2020.

Aquests biòtops compten amb el finançament de Repsol. Des del 2012, ja s'han col·locat un total de 135 exemplars a Altafulla, Torredembarra, Tarragona, Salou, l'Ametlla de Mar i l'Hospitalet de l'Infant.

Les peces mesuren entre 1,30 i 2,00 metres d’alçada, per 1,50 metres d’amplada, i el seu pes oscil·la entre els 800 i els 1.600 quilos. Estan fets d’un ciment de PH neutre específic per al mar, que se sol utilitzar en obres submarines, i de carbonat de calci. Tenen formes i mides diferents, en funció de la fondària del punt on volen col·locar-se, i inclouen multitud de cavitats, grans i petites, que es converteixen en metres d’habitabilitat per a les espècies existents, les quals hi troben protecció i refugi en moments de temporals.

Quan acaba la temporada d’estiu, es retira la cadena superior i la boia de plàstic que sura a l’aigua. El biòtop i tota la vida marina que s’hi ha generat es deixa al fons marí fins l’estiu següent, quan uns submarinistes localitzaran per GPS la posició exacte del biòtop per col·locar-hi novament una boia. Els biòtops, a més, incorporen un innovador sistema de boia intermèdia que fa que la cadena sobrant de la boia que sura quedi en suspensió i no es malmeti el fons marí quan hi ha temporal o onatge fort.

tracking