Diari Més

Natura

Redueixen el consum d'aigua i eliminen fertilitzants químics al Priorat

El projecte ha involucrat 60 cellers i més de 500 viticultors

Unes vinyes als peus de Falset, al Priorat.

La Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat renova el compromís amb la candidatura de la UNESCOACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte LIFE Priorat + Montsant, que ha finalitzat aquest mes de juny després de quatre anys d'aplicació, ha permès reduir el consum d'aigua entre un 25 i un 35% en vinyes del Priorat, enfront de l'objectiu inicial de rebaixar el consum un 10%, i prescindir de fertilitzants químics, segons informa la DO Montsant.

El projecte volia incrementar la qualitat del raïm reduint i optimitzant el consum d'aigua de reg a la vinya i ha involucrat 60 cellers i més de 500 viticultors.

Per a això, s'han instal·lat 11 estacions meteorològiques en tota la regió que, juntament amb les tres de la xarxa pública ja existents, han permès monitoritzar 240 hectàrees de les varietats més representatives de la zona.

L'objectiu inicial era reduir el consum d'aigua en un 10%, però la reducció aconseguida oscil·la entre el 25 i el 35%.

Un altre dels punts claus era reduir l'ús de fertilitzants i després de diversos estudis per a ajustar al màxim la dosi i el moment òptim per al seu ús, s'ha aconseguit prescindir totalment de fertilitzants químics en les 406 hectàrees de vinya estudiades.

En el cas dels productes fitosanitaris de síntesi química, s'han establert bones pràctiques que redueixen l'ús de coure i sofre a la vinya i s'han aplicat sistemes de confusió sexual a gran escala per combatre el cuc del raïm (Lobesia botrana).

Aquest sistema s'ha aplicat a 300 hectàrees amb el resultat d'eliminar la plaga, amb l'objectiu d'assolir les 500 hectàrees aquest any i, en un futur, a la totalitat del territori.

El projecte també ha aconseguit, amb l'aplicació de bones pràctiques, que 19 cellers emetin 1,24 kg de CO2 -un 20% menys que la mitjana europea- i redueixin a 5,03 kwa / hora d'energia consumida per cada ampolla de vi produïda.

El projecte el formen VITEC (Centre Tecnològic del Vi), les DO Montsant i la DO Priorat, l'empresa Anthesis Lavola i la Plataforma Tecnològica del Vi (PTV); i compta amb finançament del programa LIFE + de la Unió Europea.

tracking