El gerent de la regió sanitària, Ramon Descarrega.
Olívia MoletActualitzada 28/06/2020 a les 21:28
Des de l’inici de l’epidèmia i les mesures sanitàries per lluitar contra el coronavirus es van implantar als centres d’atenció primària, la quotidianitat dels professionals i dels pacients ha canviat significativament. Ramon Descarrega, gerent de la regió sanitària del Camp de Tarragona, en una entrevista concedida a Diari Més, apunta que les mesures adoptades «han vingut per quedar-se» i destaca que caldrà «un canvi cultural» per part de tots els agents. «En la situació actual, pensar en el consultori com ha estat fins fa uns mesos, com un lloc social, avui és impensable, per nosaltres fins i tot seria una irresponsabilitat tornar a aquest model», destaca Descarrega, qui aposta per aprofundir en la transformació del model inciada, reconeix, ja prèviament a la pandèmia. En termes pràctics, això voldrà dir menys hores d’obertura dels consultoris locals i la potenciació de les atencions domiciliàries, telefòniques i online.
«Tenim molt clar que la presencialitat de les persones als centres sanitaris ha de ser per a coses imprescindibles», diu Ramon Descarrega. Hi haurà tràmits, doncs, que es prioritzarà fer-los per Internet. «Fins no fa gaire, a la gent li caducava la recepta i havia de demanar hora per al seu metge»: ara, la recepta, tocarà renovar-la sense passar per consulta. Segons Descarrega, això ajudarà a la «desburocratització». «Perquè si tens trenta visites i quinze són papers o tràmits i altres tenen una patologia tens el mateix tram per a tots. Crec que val la pena que apostem perquè aquest model es quedi», afegeix aquest metge que abans d’ostentar el càrrec de gerent de la regió sanitària havia estat metge de capçalera a Reus, a Mont-roig del Camp i a Vilaverd, així com director de l’EAP a Reus 3 i gerent d’atenció primària a l’EBA d’Alcover.
La complicitat de la ciutadania
El gerent creu que aquest model «no es pot implementar sense més, necessitem la complicitat de la ciutadania i dels professionals». En aquest sentit, accepta que, davant possibles queixes dels municipis on s’ubiquen els consultoris locals, «jo si fos alcalde segurament també m’agradaria una infermera 24 hores al meu poble. Forma part de la naturalesa de demanar el que creus que és millor». «El missatge que hem de donar i que volem que els alcaldes ens ajudin a traslladar a la ciutadania és que passar de fases o fer desescalada, o anar a les botigues, o que es pugui estar a les terrasses, no té res a veure amb obrir consultoris», afegeix. I adverteix: «Ara tenim una pandèmia que es diu coronavirus, però ningú ens assegura que d’aquí a un temps no en tinguem una altra».
Al Camp de Tarragona, arran del confinament, no s’ha tancat «cap CAP», però sí desenes de consultoris mèdics. De fet, dels 111 de la regió sanitària n’hi ha encara 22 per obrir i, en aquest sentit, estan en converses amb els diferents proveïdors per parcialment tornar-los l’activitat. Això sí, destaca, per «fer la consulta i tancar» mitjançant cita prèvia. «Som conscients que per això el ciutadà ha de tenir una bona disponibilitat i la resposta ha de ser resolutiva» davant la possibilitat que per la reducció d’hores alguns decideixin acudir a les urgències hospitalàries i això pugui saturar-les.
Reorganització
Ferrovial: «No s’ha explicat bé»
A principis de mes es va conèixer la voluntat per part del Departament de Salut de la Generalitat d’externalitzar a l’empresa Ferrovial el rastreig de contactes dels casos positius de COVID-19. El gerent de la regió sanitària afirma que «s’ha de fer autocrítica» ja que «no s’ha explicat bé». I és que segons la Generalitat els professionals de primària podrien dedicar-se a altres tasques. A més, Descarrega avisa que els han demanat concentrar les seves vacances a l’estiu per una possible segona onada de contagis i que això explicaria la decisió –tot i que finalment, per la polèmica, es va tirar enrere.
Sanitat «infrafinançada»
Per la seva banda, el gerent insisteix que la sanitat pública està «infrafinançada» ja que «no tenim la clau de la caixa». És així com va respondre a la demanda del sector, que reclama una inversió de 5.000 milions d’euros anuals per reflotar el sistema. De moment, la resposta del Govern ha estat una inversió de 20 milions per als reforços d’estiu.
Redacció i administració: Carrer Manuel de Falla, 12 Baixos. Tarragona
977 21 11 54Redacció a Reus: Carrer Monterols, 36 2n. Reus
977 32 78 43diari.mes és un mitja
auditat per OJDInteractiva
Amb la col·laboració de: