Diari Més

Alimentació

Una jove de Bràfim elabora crema, allioli, vinagre i bombons amb garrofa del territori

Menjamiques dona sortida a la producció de quilòmetre zero del Camp de Tarragona, ara també per internet

Pla mitjà de Clara Martín, propietària de Menjamiques, mostrant un dels productes que elaboren

Una jove de Bràfim elabora crema, allioli, vinagre i bombons amb garrofa del territoriACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Realçar el valor de la garrofa, un dels fruits «oblidats» pels consumidors. Aquest és l'objectiu amb que l'empresa Menjamiques va començar a caminar fa tres anys. Des de l'obrador de Bràfim (Alt Camp), la seva propietària, Clara Martín, produeix un bon nombre de productes artesans amb la garrofa com a denominador comú. Cremes, allioli i vinagres, i més recentment bombons que no es desfan a l'estiu, formen part d'un assortiment que ja arriba a més d'un centenar de petits establiments d'arreu del país. «Si mengéssim més garrofa probablement seríem més feliços», afirma Martín a l'ACN. Malgrat la caiguda de comandes durant el confinament, la pandèmia de la covid-19 ha empès aquesta petita empresa a fer el salt cap a la venda en línia.

Amb l'ajuda d'una única treballadora, la Clara Martín s'encarrega de tot el procés de producció, des de l'elaboració dels productes, a l'envasat, l'etiquetatge i la distribució. La productora ho fa de forma artesana des de l'obrador de la casa senyorial de la família Garriga a Bràfim (Alt Camp). El projecte va néixer d'una necessitat personal per trobar aliments que no continguessin gluten, lactosa ni altres al·lèrgens, i per potenciar els productes de proximitat.

La garrofa és un cultiu molt arrelat al Camp de Tarragona, així que Menjamiques obté la matèria primera de les cooperatives i de petits agricultors del territori. També de la finca familiar, en el cas de l'oli i les avellanes. «Investigant em vaig adonar que tenim una xocolata magnífica que és la garrofa i que ningú li feia cas. Així, vaig voler aprofitar els recursos locals que no estan ben valorats i treure'n profit», afirma Martín.

Posar en valor la garrofa

La garrofa és un producte molt valorat en països com Itàlia, Croàcia, Israel, Palestina o Turquia, però, segons Martín, a Catalunya encara queda «molt camí» per recuperar el prestigi d'aquesta planta. Sovint està relacionada amb el menjar de postguerra, atès que quan la xocolata escassejava la substituïen per garrofa. Durant molt de temps també es va consumir crua i això provocava mals d'estómac. «La majoria de gent gran encara té molts prejudicis, perquè ho associa a la falsa xocolata. La veritat és que hauries de poder dir que estàs orgullós de menjar-ne», destaca l'emprenedora.

En la indústria alimentària de la llavor del garrofí se n'obtenen múltiples usos, com el recobriment de les pastilles o additius per a xocolates i gelats vegans. El fruit s'utilitza per a elaborar pastissos i, també, pinsos per als animals.

Cremes, dolços, bombons i productes salats

Martín detalla que elaboren dos tipus de crema de garrofa: la clàssica, que conté ametlla i avellana torrades, farina de garrofa, mel i oli d'oliva verge extra; i la vegana, amb pràcticament els mateixos ingredients tret de la mel. També preparen el dolç d'ametlla i d'avellana, que és com una mena de llet condensada. La seva principal característica és que s'elabora sense làctics.

L'empresa també ofereix especialitats salades, com ara l'allioli de garrofa, similar a un allioli de codony o poma. «Té un punt dolç, però amb el predomini de l'all i com que està cuit no repeteix», precisa. També elaboren vinagre que no duu sucre refinat ni most concentrat, sinó que conté el mateix sucre de la garrofa.

La darrera novetat de Menjamiques són uns bombons que no es desfan a l'estiu i que aviat començaran a promocionar. «No hi ha cap mena de mantega de cacau, sinó que els elaborem amb productes autòctons que ens permeten treballar d'una altra manera», sosté Martín.

L'artesana destaca que la garrofa és molt més beneficiosa que la xocolata perquè té sis vegades menys greix i conté triptòfan -un aminoàcid proteic essencial- que permet calmar l'ansietat. En canvi, el cacau, que té cafeïna, provoca que les persones s'activin més en casos de nerviosisme. «El triptòfan és un dels precursors de la serotonina, que és l'hormona de la felicitat. Això fa que et calmi i baixi el grau d'ansietat. Sempre dic que si mengéssim més garrofa probablement seríem més feliços», assegura Martín.

La covid-19, una nova oportunitat

Malgrat ser una empresa alimentària, els mesos de confinament han suposat una caiguda d'un 70% de les comandes dels productes, segons els càlculs Menjamiques. «La crisi del coronavirus ens ha fet una mica la murga, com a tothom, perquè les comandes van baixar moltíssim, la gran majoria de botigues estaven tancades o no s'atrevien a fer-les», argumenta Martín.

La cara positiva de l'emergència sanitària és que els ha empès fer el salt a la venda en línia. «Ens vam llançar a la piscina quan, d'entrada, ens semblava una muntanya. Això ens ha permès arribar a clients als quals abans no hi haguéssim arribat», admet.

A banda de l'elaboració de productes -dels quals en distribueix unes 9.000 unitats anuals-, l'empresa ofereix tallers de cuina per divulgar i donar a conèixer les propietats de la garrofa. Totes aquestes activitats, avança Martín, es reprendran al setembre.

tracking