Diari Més

Valls inaugura el calendari de festes del solstici d'estiu amb un Sant Joan atípic

La capital de l’Alt Camp gaudeix d’un programa híbrid amb actes presencials i virtuals

Un grup de persones visitant el refugi antiaeri del Blat ahir al matí.

Valls inaugura el calendari de festes del solstici d'estiu amb un Sant Joan atípicOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ciutat de Valls viu les que molt probablement seran les festes de Sant Joan més atípiques de la seva història. El passat dissabte se submergia en un programa de festes híbrid, mig presencial i mig virtual que tindrà el seu moment àlgid el pròxim 24 de juny i que es perllongaran fins a l’endemà. Durant aquest cap de setmana, ja amb l’àliga al balcó recordant l’ambient festiu, s’han pogut realitzar alguns actes. La celebració patronal combina accions de llarga durada durant totes les jornades festives i actuacions que es retransmeten en streaming o per televisió a través de Tac12.

Tal com ha recordat l’Ajuntament vallenc, tot i les noves circumstàncies es viuen aquests dies, hi haurà recuperacions com la d’alguns dels tocs manuals de campanes, estrenes com la del basilisc petit i se celebraran els oficis religiosos de Completes, Sant Joan i del Vot del Poble. Durant aquest cap de setmana, sense anar més lluny, s’ha realitzat visites al refugi antiaeri de la plaça del Blat, s’obria la casa de la festa i s’oferien actes com la ballada dels gegants i dimonis vermells de la Colla Joves Xiquets de Valls o un concert vermut a través del canal Youtube de l’Ajuntament de la ciutat.

A banda dels actes que es presenten virtualment, avui durant la tarda, a l’antiga casa pairal de César Martinell –a la Muralla del Castell, 39– s’obrirà la capelleta votiva de Sant Joan Baptista. Entre els actes presencials destaca, també avui, una activitat de petit format, Carregat de romanços amb Jordi Jubany. A dos quarts de nou del vespre oferirà romanços tradicionals i de nova creació en una sessió que es durà a terme al Pati de Sant Roc i que organitza l’Institut d’Estudis Vallencs.

A partir de demà i com és tradició, durant tota la jornada, els forns i pastisseries de Valls vendran les coques de Sant Joan i, durant el matí i a l’església del patró, s’organitzarà l’enramada amb flor vermella de la creu de la imatge de Sant Joan Baptista. Enguany l’acte es farà a porta tancada. Segons el programa d’actes, la creu romandrà guarnida fins a la vigília de Nadal, quan la ciutadania podrà anar a recollir les flors.

La plantada del fogueró es farà a la plaça de la Zeta a les deu del matí. Es farà per torns i seguint les instruccions de La Turba a través de les xarxes socials. A les dotze del migdia, també de dimarts, hi haurà el repic manual de vigília de les campanes de Sant Joan que donarà pas a les salves i els morterets que es llençaran des del centre històric. Durant la tarda, a la plaça del Blat s’encendrà la graella amb el foc de Sant Joan per part de la Diablessa. A l’encesa, la seguirà la sortida a Completes, enguany en forma de reemissió a través de Tac12 i el canal Youtube de l’Ajuntament.

tracking