Diari Més

Medi Ambient

Catalunya ha generat en 3 mesos més residus sanitaris que en un any sencer

Han estat tractats a les plantes de Consenur a Contantí i la de Sirusa a Tarragona, entre d'altres

Diverses bosses de residus sanitaris per introduir-les al forn de la incineradora de Tarragona.

Catalunya ha generat en 3 mesos més residus sanitaris que en un any sencerACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els centres mèdics i hospitals de Catalunya han generat els passats mesos de març, abril i maig un total de 3.982 tones de residus sanitaris, el que equival a un 20% més del que habitualment produeixen en tot un any.

Segons ha informat l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), la producció d'aquests residus sanitaris ha començat a disminuir i al maig ja es van rebaixar un 33% respecte als que es van generar a l'abril.

El passat mes de maig es van tractar a Catalunya 1.190 tones de residus sanitaris, un 33% menys que a l'abril, quan la pandèmia estava en el seu moment més àlgid i quan es van generar 1.776 tones.

Durant el mes de maig, 395 tones les han tractat les empreses gestores autoritzades amb un procediment conegut com a autoclau, procés en el qual els residus sanitaris es sotmeten a unes condicions de temperatura i pressió suficients per provocar la seva esterilització, mitjançant la injecció de vapor d'aigua.

Les plantes autoritzades, que són les que habitualment ja gestionen aquest tipus de residus, han estat les de Cespa, a Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental); Consenur, a Constantí (Tarragonès); i TMA, a Terrassa (Vallès Occidental).

La resta, 795,29 tones, s'han tractat en determinades plantes de valorització energètica de residus municipals, com la de Mataró (Maresme), la de Sirusa, a Tarragona (Tarragonès), o la de Tersa, a Sant Adrià de Besòs (Barcelonès).

Aquests últims són els considerats residus de baix risc -com bates o mascaretes-, gestionats d'acord amb els criteris establerts pel Ministeri de Sanitat i que ha permès l'Agència de Residus de Catalunya autoritzar temporalment aquesta gestió extraordinària perquè es pogués absorbir el sobrant.

Segons l'ARC, tot i l'increment de residus sanitaris a causa de la pandèmia, «en cap moment el sistema de gestió de residus sanitaris s'ha saturat».

tracking