Diari Més

Només la meitat dels tarragonins ha recollit la mascareta gratuïta

Cada català afiliat a la Seguretat Social té dret a emportar-se’n una sense pagar cap cost i tres més de cop a 0,76 euros

Un home adquireix una mascareta a la Farmàcia Ferrús de Reus el 20 d'abril.

Només la meitat dels tarragonins ha recollit les mascaretes gratuïtesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat de Catalunya va oferir als catalans una mascareta gratuïta des de l’inici de la pandèmia del coronavirus. El Departament de Salut va informar a Diari Més erròniament que eren dues les mascaretes gratuïtes disponibles, però avui ha rectificat i ha detallat que, sense cost, tan sols és una la que tenen a la seva disposició els usuaris. Molts catalans encara no han acudit a la farmàcia a recollir-la.

A la Regió Sanitària Camp de Tarragona tan sols un de cada dos habitants, en números rodons, ha acudit a alguna farmàcia a buscar la mascareta gratuïta. Concretament, segons informa el mateix departament, el 56,4% dels usuaris han passat per algun centre farmacèutic per a fer-se amb aquest element d’ajuda a la prevenció del coronavirus. Això significa que, segons les mateixes dades, el 43,6 dels habitants dels municipis que pertanyen a la Regió Sanitària del Camp de Tarragona encara no han fet ús del seu dret i, per tant, les mascaretes que els pertoquen sense cost, encara continuen a les farmàcies. És així perquè la Generalitat ha decidit que, tot i que hagi passat un període de temps considerable, les poden passar a buscar, ja que els pertanyen.

En total, al Camp de Tarragona s’han expedit 335.208 sortides de mascareta, que suposa aquest 56,4%. De fet, el total de persones assegurades a la regió sanitària és de 594.631, de les quals encara falten per recollir la mascareta un total de 259.423, segons les dades facilitades pel Departament de Salut.

Segons detalla Salut, són fins a quatre les mascaretes que es poden passar a buscar a les farmàcies en el marc de la campanya que van posar en marxa a finals de maig. Sempre que no se n'hagi fet ús, la primera és gratuïta i, les altres tres, tenen un preu de 76 cèntims.

Errades en el sistema

Cal recordar que el 20 d’abril, dia en què es va posar en marxa la mesura de regalar la mascareta, una errada informàtica va col·lapsar les farmàcies durant tot el dia. Algunes persones van poder tornar a casa amb la seva mascareta però, d’altres, van haver d’esperar, ja que el sistema no estava preparat per a acollir una demanda tan gran.

El problema va ser que totes les mascaretes que es passaven a buscar havien de registrar-se en el sistema, perquè comptabilitzés com a recollida i, així, que cada persona tingués la possibilitat d’emportar-se’n una. L’única problemàtica no va raure en les mateixes mascaretes sinó que, en caure el sistema, els usuaris van quedar afectats també a l’hora de recollir la resta de medicaments, ja que no permetia la seva venda.

En el moment de posar a la venda la segona mascareta, també hi va haver col·lapse, però aquest va ser molt menor, ja que el sistema estava una mica millor preparat. Va ser una setmana més tard i el problema es va resoldre amb més rapidesa.

tracking