Diari Més

Medi ambient

La CHE inicia una nova campanya de control del caragol maçana al tram final de l'Ebre

Es faran revisions quinzenals del tram entre Miravet i l'assut de Xerta, així com mensuals entre Xerta i Tortosa

Un operari de l'empresa Paleoymás amb dos exemplar de caragol maçana extrets de l'Ebre a l'altura de Miravet.

La CHE inicia una nova campanya de control del caragol maçana al tram final de l'EbreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha iniciat aquesta setmana una nova campanya de control i vigilància de la plaga del caragol maçana al tram final del riu Ebre. Els treballs se centraran aigües amunt de Tortosa, abastant la zona de domini públic hidràulic. S'efectuaran revisions quinzenals del tram entre Miravet i l'assut de Xerta, així com una revisió mensual entre Xerta i Tortosa per comprovar si s'han reproduït els focus d'anys anteriors o han aparegut exemplars en nous punts. També es netejarà vegetació –tant de la riba com dels macròfits dins de la llera- per facilitar la seva localització i evitar que avanci. També es treballarà setmanalment exemplars adults, durant la nit, i postes, durant el dia, on se'n localitzin.
La CHE ha valorat positivament els resultats de les campanyes anuals efectuades des del passat 2007 al domini públic hidràulic i que han suposat una despesa estatal de 530.000 euros. En aquest sentit, remarquen que des de setembre de 2018 no s'han detectat exemplars del focus que va aparèixer el 2017 a Miravet. Una situació que s'ha mantingut: asseguren que la plaga no avança aigües amunt i continua localitzada, almenys fins l'any passat, en el tram de domini públic marítim terrestre entre els ponts del Mil·lenari i del ferrocarril de Tortosa.

Paral·lelament, i tal com es va fer a partir de 2018 i aprofitant el Pla de Contingència Estatal del Ministeri per a la Transició Ecològica contra la plaga, s'efectuarà un recompte d'exemplars de cranc blau en aquest mateix tram. Es tracta d'una espècie invasora que va ser inicialment detectada a l'Ebre fa dos anys.

tracking