Diari Més

Economia

La renda dels tarragonins es pot quadruplicar segons la zona on visquin

Alguns municipis com Constantí, Querol, Mont-roig del Camp, el Perelló, Roda de Berà, Calafell i Cunit destaquen per l’alt percentatge de pobresa

Campclar (Tarragona), a la zona del carrer Riu Llobregat, és on hi ha una renda mitjana més baixa.

La renda dels tarragonins es pot quadruplicar segons la zona on visquinGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Constantí, Reus, Tarragona, Salou, Vila-seca i Mont-roig del Camp són alguns dels municipis amb zones més afectades per la pobresa. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) referents a l’any 2018, 3,8 milions de ciutadans espanyols no arriben als 5.000 euros anuals, és a dir, 416 euros al mes. Tot i que les zones amb més pobresa es troben al sud de l’Estat –Catalunya és la cinquena comunitat amb un percentatge més reduït de població entre el 10% més pobre–, la Costa Daurada compta amb diversos nuclis amb una renda mitjana inferior.

A Tarragona, la renda mitjana més baixa es troba al barri de Campclar, entre els 14.000 i els 16.000 euros per llar. Aquest barri es troba entre l’1% més pobre a nivell estatal, malgrat que hi ha zones més pròximes a l’Anella Mediterrània o a la Rambla de Ponent que estan en una situació força millor. Es tracta, concretament, dels blocs ubicats entre el carrer riu Llobregat i la carretera N-340. En general, tots els barris de Ponent tenen zones amb un nivell de pobresa per sobre de la mitjana espanyola. En sentit contrari passa amb la resta de la ciutat. Si bé el centre de la ciutat compta amb àrees al voltant dels 25.000 euros per llar (a la Part Baixa i a la Part Alta), aquestes són les xifres més baixes: a les zones més noves, per exemple, la mitjana pot superar en alguns indrets els 50.000 euros. I, encara més, a Llevant, on s’ubiquen les urbanitzacions més exclusives, es poden superar els 60.000 euros per llar, és a dir, es troben entre el 2% més ric de la població. D’altra banda, als barris del nord –Sant Salvador i Sant Pere i Sant Pau– és als edificis més antics on hi ha una renda inferior. Concretament, a Sant Salavdor, la zona Interblocs compta amb una mitjana de prop de 18.000 euros per llar i es troba entre en el llindar del 5% de la màxima pobresa a l’Estat.

Mas Pellicer i el barri Fortuny

A Reus, tot i que no arriben a la situació dels barris de Ponent de Tarragona, les zones amb més percentatge de població pobre són Mas Pellicer i el barri Fortuny. Els primers es troben entre el 4% més pobre de l’Estat amb una mitjana aproximada de 17.000 euros anuals de renda, mentre que els segons superen els 21.000. Són xifres, aquestes, semblants a les del barri Gaudí (22.000) o fins i tot algunes parts del centre. Per contra, aquestes es doblen a la perifèria, sense arribar als nivells de la zona de Llevant a Tarragona.

A banda de les dues principals ciutats, la pobresa afecta seriosament la costa: la Pineda (Vila-seca), la zona del Port de Cambrils, Miami Platja (Mont-roig del Camp), Torredembarra, el Vendrell, Cunit o Calafell.

A l’Estat espanyol es considera pobresa moderada viure amb una renda per sota dels 8.871 euros anuals i en formen part un de cada cinc espanyols. Hi ha localitats en què més d’un 20 o un 30% dels habitants són comptabilitzats com a pobres, però a la demarcació de Tarragona aquesta xifra arriba a un màxim del 15,2% a Querol (Alt Camp). Hi ha gairebé 30 municipis per sobre del 10% dels seus habitants que viuen amb menys de 5.000 euros anuals, entre ells Constantí (on la renda mitjana és de poc més de 19.000 euros i hi ha un 14% de població pobra). El percentatge a les dues grans ciutats és de prop del 9%, mentre que a Mont-roig és del 12,6%, Cunit de l’11,8%, Calafell i Roda de Berà de l’11,4% o Salou i el Vendrell del 9,9%.

tracking