Diari Més

Religió

L'Arquebisbat no veu cap «prova delictiva» contra els mossèns de Constantí i Arbeca

L'arquebisbe vol que s'imposi «la veritat i la justícia» i demana que es respecti l'«honorabilitat» dels preveres sobre els suposats abusos a menors

Una fotografia del mossèn Josep Maria Font de colònies amb diversos nens, amb la cara pixelada.

L'Arquebisbat no veu cap «prova delictiva» contra els mossèns de Constantí i ArbecaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Església no veu cap «prova delictiva» contra els antics rectors de Constantí i Arbeca, Francesc Xavier Morell i Josep Maria Font, investigats per abusos a menors. Un informe de l’Arquebisbat de Tarragona conclou que no hi ha prova que «canònicament» incrimini penalment els mossens. Ambdós capellans van ser destituïts en fer-se públic, el febrer del 2019, que havien estat investigats pel Vaticà per presumptes abusos infantils, en uns fets que es remunten al 2015 i 2016. L'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, assegura que és el primer interessat en què «s'imposi la veritat i la justícia», però alhora demana que es respecti l'«honorabilitat» dels capellans fins que no es demostri la seva culpabilitat.

Fa uns mesos, l'arquebisbe Planellas va impulsar uns informes per esclarir si era necessari que s'iniciés una acció penal contra els mossens Xavier Morell i Josep Maria Font. Els capellans van ser investigats pel Vaticà per uns presumptes abusos sexuals infantils que s'haurien comès els anys 2015 i 2016. En un comunicat, el canceller i portaveu de la institució, mossèn Simó Gras, ha afirmat que la conclusió dels informes és que «no s'ha trobat prova delictiva que, canònicament, els incrimini penalment».

Amb tot, l'Arquebisbat ha facilitat tota la informació que disposa sobre els dos rectors a la Fiscalia de Tarragona per tal que pugui fer les diligències i investigacions «oportunes» si ho considera «necessari». La documentació es va entregar el passat 25 de febrer, amb l'objectiu de «garantir la plena transparència en aquesta matèria», segons ha manifestat el clergat.

»L'arquebisbe, amb voluntat sincera de màxima pulcritud en qüestions de gravetat, com són els possibles delictes a menors, vol col·laborar plenament com a primer interessat perquè s'imposi la veritat i la justícia», ha afirmat Gras. En aquesta línia, ha demanat que fins que no es demostri el contrari es respecti «l'honorabilitat dels dos preveres».

Escàndols pels tocaments de menors

Josep Maria Font va presentar la renúncia el febrer del 2019 com a rector de les parròquies d'Arbeca i altres pobles de l'Urgell. El religiós també havia estat rector de Cambrils. La seva renúncia va arribar després de fer-se públic que havia estat investigat el 2015 pel Vaticà per un suposat cas de tocaments a menors i va ser apartat durant dos anys. A la vegada, l'any 2011, l'escola de Cabra del Camp va demanar l'expulsió de Font com a professor de religió en ser enxampat amb dues menors sobre la falda. El mossèn aprofitava la foscor per fer tocaments als menors mentre projectava pel·lícules religioses a la biblioteca.

Font va néixer a Constantí, municipi on es van destapar tres casos de religiosos involucrats en casos de pederàstia. El més antic era el de mossèn Pere Llagostera, ja mort i que hauria estat abusant de més de deu nois als anys 70. El segon cas era el de Francesc Xavier Morell, que fins al febrer del 2019 va ser mossèn de Constantí i de la Canonja. I finalment l'escàndol va esquitxar mossèn Font. Tots dos capellans van escriure cartes per demanar disculpes a qui s'hagués pogut sentir ofès i agraint la confiança de l'arquebisbe Jaume Pujol, en el càrrec en aquell moment.

Nous membres de l'Oficina de prevenció i protecció d'abusos

L'Arquebisbat de Tarragona ha nomenat tres nous membres de l'Oficina de prevenció i protecció d'abusos. Es tracta de la psicòloga Inés Virgili, que s'encarregarà de l'acollida; de la treballadora social, Carmen Cumplido, que farà d'assessora; i de l'advocat Carles Ferrer. Tots ells professionals laics i pares de família. A més, l'oficina estarà coordinada pel promotor de justícia de l'Arquebisbat Albert Fortuny.

D'aquesta manera, els eclesiàstics implementen definitivament la primera comissió per la prevenció dels abusos creada l'any passat. El servei és una eina per al reconeixement, la protecció i ajuda a les víctimes i la prevenció d'aquest tipus d'abusos dins l'Església i respon a les disposicions del papa Francesc en el 'Motu proprio Vos estis lux mundi' -Vosaltres sou la llum del món-, i les orientacions de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE). La institució ha posat a disposició el correu electrònic oficina.abusos@arqtgn.cat i el telèfon 977 22 96 30. El servei estarà disponible les 24 hores del dia.

tracking