Diari Més

Desigualtat

Tarragona, la segona regió que més ajuda demana contra el masclisme

El telèfon contra la violència masclista de l’ICD va rebre 325 trucades de la província el primer mes i mig de confinament

Les trucades a l'ICD han augmentat un 88% en el confinament.

Tarragona, la segona regió que més ajuda demana contra el masclismeEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les dades sobre les trucades, missatges de WhatsApp i correus electrònics enviats per dones a l’Institut Català de les Dones (ICD) de la Generalitat durant el primer mes i mig de confinament demostren que la província de Tarragona és la segona regió de Catalunya que més ajuda ha demanat per problemàtiques relacionades amb la violència masclista.

Concretament, entre el 16 de març i el 30 d’abril, 325 dones de la demarcació van trucar al 900 900 120, un 15% del total de 2.173 trucades des d’arreu de Catalunya. D’aquestes, 161 (7,4%) es van fer des de les comarques de Tarragona, 138 des del Penedès (6,4%) i 26 (1,2%) des de les Terres de l’Ebre. Aquestes xifres situen la província de Tarragona només per darrere de la demarcació de Barcelona, des d’on es van fer un total de 74,7% de les trucades, 1.624, de les quals 1.539 (70,8%) des de l’àrea metropolitana i 85 (3,9%) des de les comarques centrals. Les comarques gironines, la regió de Ponent i l’Alt Pirineu i la Vall d’Aran representen el 6,4%, el 3,6% i el 0,3% restants de les trucades, respectivament.

Aquesta tendència es manté quan es tracta de missatges de WhatsApp i correus electrònics. El nombre d’aquests tipus de contactes és molt menor, però, al de trucades telefòniques. Pel que fa a l’aplicació de mòbil, des de la demarcació de Tarragona s’han enviat un total de 12 (7,9%) dels 151 missatges, 10 des del Camp de Tarragona, 2 des del Penedès i cap des de les Terres de l’Ebre. Només per damunt hi ha la província de Barcelona, des d’on s’han enviat 67 missatges (44,4%) per WhatsApp, 61 des de l’àrea metropolitana i 6 des de les comarques centrals. En aquest cas, des de la demarcació de Girona també van contactar 12 dones amb el servei contra la violència masclista a través de WhatsApp, 5 des de Ponent i 1 des de l’Alt Pirineu i l’Aran. Finalment, des de Tarragona han enviat un correu electrònic a l’ICD un total de 8 dones, 5 des del Camp de Tarragona, 3 des del Penedès i cap des de les Terres de l’Ebre.

Segons l’anàlisi d’aquestes dades per part de l’ICD, durant el primer mes i mig de confinament es van rebre un total de 2.173 trucades, un 88% més que les rebudes els mesos de gener i febrer d’aquest mateix any. La mitjana de les trucades diàries durant el període de confinament va ser de 47 trucades diàries i la mitjana de gener i febrer va ser de 25. El dia que més trucades es van rebre va ser el dilluns 20 d’abril amb 76 trucades. Entre les principals conclusions a partir d’aquestes dades, a nivell de tota Catalunya, destaca que, en relació a la persona que truca, el percentatge de trucades realitzades per la mateixa usuària va representar el 72,4%, per part d’una professional un 5,6% i per part de familiars o persones properes un 20,2%. Pel que fa a l’edat de la persona que truca, la franja d’edat més freqüent va ser de 31 a 40 anys, el que representa el 41,1% de les dones que van trucar. Respecte a la situació familiar de la persona que truca, es va tractar majoritàriament de parelles amb fills en un 32,2% dels casos, seguida de les famílies monoparentals en un 16,6% i de les parelles sense fills en un 16,4%.

Respecte al tipus de violència referida, la física ha estat present en el 39,5% dels casos, la violència psicològica en un 91,8%, la violència econòmica en un 7,1% i la violència sexual en un 2,5%. S’ha de tenir en compte que els diferents tipus de violència masclista es poden donar de forma simultània.

Augment a Tarragona ciutat

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Tarragona ha notat un increment de casos nous d’ençà que va començar el confinament a causa de la pandèmia del coronavirus. Principalment als mesos d’abril i maig, en els quals fins a 22 dones van trucar per primera vegada per fer consultes sobre problemàtiques vinculades al fet de ser dona, 11 el mes passat i 11 durant les 3 primeres setmanes de maig. Al mes de març se’n van registrar 5, la xifra mitjana mensual. La regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona, Carla Aguilar, assenyala que «veiem que cada mes tenim un augment d’intervencions respecte al mes anterior». En aquest sentit, explica que «el confinament ha fet que moltes parelles, sigui per haver conviscut més estona o perquè han tingut més temps per pensar, s’hagin plantejat si la relació va bé o no. Realment ha augmentat el nombre de consultes relacionades amb el divorci.

tracking